Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Working nine to five"

Kategori: Jozelle's Dairies

... Eller 11.30 - 22.00! Första dagen på nya jobbet är avklarat och jag är faktiskt himla nöjd med dagen! Trivs väldigt bra där och hoppas de trivs lika bra med mig! :)

Nu är det sovdags! Imorgon är det upp tidigt för att fixa stallet och sedan åka till hufvudstaden! Globen Horse Show, here I come! :D

"Welcome to the family!"

Kategori: Horseomaniac

För att lätta på stämningen lite så får jag gratulera min kompis Alice till att hästen hon ska köpa gick igenom klinikbesiktningen! Hon är därmed bestämt ägare till den jättevackra, underbart härliga PRE-valacken Carlos på 5 år. Grattis Alice, och välkommen till "familjen" Carlos! 

"You're the one.."

Kategori: Horseomaniac

Ångest, ångest, ångest... 

Ringde till ATG-kliniken i Skara i morse, och fick tid på måndag klockan 9. Detta innebär att vi får lasta ungefär kvart i 7 på måndag morgon. Känns skönt, men samtidigt mår jag så dåligt... Jag är så orolig för vad det kan vara. Vad det är som kan göra att hon går från stel i ena bak till ganska rejält halt på båda bak efter bara en veckas vila? Tänk om hon aldrig blir bra? Tankarna bara snurrar och snurrar.. 
 

Min fina häst.. Hästen som älskar mig, bara mig, som när jag varit borta en helg är jättesur mot allt och alla. Hästen som lyckats överbevisa en mängd människor att arabiska fullblod är inte är hysteriska porslinshästar. Hästen som fått flera dressyrtränare att förstå att araber kan bli duktiga i dressyr. 
 
 
Bara att hålla tummarna och hoppas att det går bra på måndag och att det inte är något allvarligt! 

"Afraid of losing you..."

Kategori: Horseomaniac

Jaha, då har hästfysioterapeuten varit och kollat på Zaki idag. Skönt att ha gjort men inte allt för roliga nyheter tyvärr... Men vi tar historien från början! Jag berättade att Zaki var stel i höger bak vid longering förra veckan, kommer ni ihåg det? Ingen hälta direkt, utan en mindre rörelsestörning. Efter detta har hon fått vila för att se om det försvinner.. 

Idag, när Johannes från http://equos-sanos.se/ var och kollade på henne så började han men att fotografera henne med värmekameran. Den visade tydligt att hennes högra framben inte är helt hundra, det är dubbelt så varmt som de andra benen, vilket tyder på en överansträngning. Antagligen pga skadan som gjort att hennes hov är så "ful", och givetvis påverkar den balansen och musklerna i det benet. Värmen är tydlig upp till höger framknä, men även litegrann i överarmen och upp i bogen. Detta vet jag inte ens om det går att göra något åt, vi arbetar ju med balansen i hoven så gott vi kan, jag och hovslagaren. 

Sedan tar vi ut henne för att se hur hon rör sig, och idag handlar det inte om någon stelhet. Idag är hon ganska kraftigt halt på båda bak, mer på höger bak. 

Tar in henne, och Johannes går igenom henne, stretchar ur spänningar i hals och nacke, masserar och behandlar hela överlinjen med LED-ljus. Zaki tycker det är jätteskönt! 

Ut med henne igen för att se om det blivit något bättre vilket det blivit, men högst marginellt. 

Sedan finns det inte mycket mer Johannes kan göra, så imorgon ska jag ringa Skara Djursjukhus och hoppas få tid så tidigt som möjligt. Ångesten man får när man inte kan göra något och inte vet vad det är... Kommer hon någonsin bli bra? Åh, har ont i magen nu.. :( 

"Take it away"

Kategori: Horseomaniac

Idag kommer en fysioterapeut till Zaki, ska förhoppningsvis få ordning på hennes små skavanker. :) Ska kolla med en såndär värmekamera, så hon ska in någon timme tidigare så täcket inte påverkar resultatet. Håll tummarna för att allt går lätt, så berättar jag hur det gick ikväll! :D

"Mixed Martial Arts"

Kategori: Fitspoholic

Blev att träna rygg och lats på gymmet igår, kul! Skönt att vara tillbaka, även om det bara är för en gång eller två! :) Kändes bra, har inte tappat så mycket styrkemässigt så får se mig som nöjd! 

Därefter stack jag till Fristad för att träna MMA. Tränade karate som barn, och för att stilla mitt kampsportsintresse så har jag varit med på en hel del Body Combat det senaste 1½ året. Nu fock jag dock chansen att träna MMA för en riktig licensierad tränare, sååå kul! :D

Slutet av terminen så alla kunde ju mer än mig, såklart. Det gick bra ändå, tränarens assistent hjälpte mig mycket. Superduktig var hon! Var ganska basic under passet, mycket jobb på mattan. Bland annat att ta sig ur ryggliggande position och hamna över motståndaren, och sedan hur man kan utnyttja den situationen. Sedan var det dags för blockar, innan vi avslutade med slag. Helt underbart att vara på mattan, hoppas jag kan fortsätta! :D Beror lite på jobbet såklart, men håller tummarna! :D 

Tränade på Fighters Source i Fristad för den som undrar! :D 

"Days of joy"

Kategori: Jozelle's Dairies

Två dagar har passerat sedan sist jag skrev här, jag ber om ursäkt! MEN! Det har varit två härliga, roliga dagar och jag har fått mycket gjort! :)

Igår var det fullt ös, men har inte haft så roligt på länge! Först stallfix med Vicky, sedan tog vi oss in till Borås för några ärenden, sedan stack jag till gymmet, för att sedan bege mig till ett annat ställe för att träna MMA vilket var såååå jävla kul och jag träffade massor med fina människor. Åkte vidare och träffade en ännu finare människa, och sedan åkte jag hem. Underbart! :D

Idag har det varit lugnare, men kul idag med. Hängde med en kompis och kollade på en häst utanför Helsingborg. En jättehärlig PRE-valack som hon numera äger om han bara går igenom veterinärbesiktningen! Grattis! :D

Sedan drog vi vidare till något shoppingcenter, åt, kollade runt lite, fikade. Jag provade några BHar vilket bara slutade upp med uppgivenhet, som vanligt. Sedan åkte vi hem, och jag bytte om direkt och stack till stallet. :D

Totalt sett bra dagar, helt enkelt! :D

"Not the best of friends"

Kategori: Horseomaniac

Idag blev det uteritt som planerat, men Zalza som jag skulle ridit hade varit med på Ridlekis på förmiddagen så tyckte det var synd att sadla på henne igen. Därför blev det istället den lite större Dollars som skulle bära mig på ridturen. Han är inte min bästis, om jag ska vara helt ärlig. Han är stor och klumpig, och så gör han lite som han själv vill. Inte alls som Zaki, mjuk, följsam och lydig.

När man bara rider sin egen häst blir man därför rätt hemmavan, så fick lite av en chock när han först kastade sig efter mat på vägen in till stallet, sedan inte alls hade lust att lyfta fötterna och sen försöker dra tyglarna ur händerna på mig i traven. Han menar ju inget illa, och inget händer, men det är inte alls som Zaki, och inte alls som jag vill ha min häst. Men han är ju inte min så! ;) 
 

Kul var det iallafall, vi var ute i lite mer än 1,5h. Vädret var väl inte på vår sida dock, först blåst, sen regn, sen snö. Fick rida en bit på vägen i mörkret med, hade reflexer men bilförare har generellt dålig respekt för hästar, tyvärr. Gemensam respekt hade gjort allt så mycket enklare för både hästar, ryttare och bilförare, men det är ett annat inlägg känner jag... Efteråt var det iallafall skönt att komma hem till stallet, och ta en kopp te i sadelkammaren! :D 

Tack Vicky, Sofia och Theres för ridturen! :D 

"Better than the others"

Kategori: Chemophobic

Att tänka på när man tvättar håret med BM är att man inte får använda några som helst produkter som innehåller silikoner eller mineralolja, alltså måste hårspray, gel, mousse, värmeskydd osv kollas igenom. Många upplever dock att allt eftersom håret blir friskare behöver man inte styla håret så mycket, det blir "naturligt snyggt" så att säga. Vill man få ett långt, friskt hår så är det absolut att föredra, då mycket av det sliter på håret. 

Lite produkter som är lätta att få tag i nu då. Vi börjar med sista-schampoo tänker jag. :) Sista-schampoot är alltså ett schampoo med sulfater, men utan silikoner och mineraloljor. 

-Naturelle Schampoo, alla utom doften "lingon", finns i de flesta mataffärer.
-X-tra Schampoo, från Coop. 
-Änglamarks parfymfria schampoo, finns bl.a. på Coop. 
-Garant Såklart Schampoo, finns bl.a. på Willys och Hemköp. 

Men! Vill man inte köpa ett nytt schampoo för att använda några få gånger, trots att de är förhållandevis billiga, finns det en del produkter som du kanske redan har hemma. Till exempel funkar såpa och de flesta diskmedel hur bra som helst! :) Håret kommer kännas torrt efteråt så bombadera sedan med ett godkänt, vårdande balsam! 

När det kommer till tvättbalsam är det lite svårare, då olika människor behöver olika lätta/tunga balsam till både tvätt och vård. Kommer ta ett par väldigt lätta som exempel på tvätt då jag upplever det som det vanligaste, och tar sedan en blandning av medel- och mycket vårdande som vårdande balsam. Först: Tvättbalsam! 

-Bamse Balsam (CSS), finns bl. a. på Coop. 
-Garant Såklart Balsam/Conditioner, finns bl.a. på Willys och Hemköp. 
-Neutral Balsam, finns bl.a. på ICA. 
-X-tra Balsam, finns på Coop. 

...och vårdande balsam, utan inbördes ordning! 

-Fructis Volume Restructure No Silicone, finns i de flesta mataffärer. 
-Respons Avocado Oil & Shea Butter Balsam, finns i de flesta mataffärer.
-TRESemmé Naturals, finns i många matbutiker, bl.a. ICA. 
-Änglamarks parfymfria balsam, finns på Coop. 

Man får testa sig fram till vilket som passar just dig, och hur mycket. Tänk på att inte snåla med tvättbalsamet och skölja ur ordentligt, sedan ta så mycket vårdande du känner att du behöver i längderna. Vissa använder sitt tvättbalsam som vårdande med, och vissa använder inget alls. Lycka till! :) 

"So fresh, so clean"

Kategori: Chemophobic

Balsammetoden, BM. 

En enkelt grundmetod inom No´Poo som liknar det sätt man rengjort håret genom tidigare, enkla produkter man köper i affären, inga direkta konstigheter. 

Steg ett är att se till att håret är rent från gammalt poo, som silikoner och mineraloljor. Detta görs med något som vi kallar för ett "sista-schampoo", vilket egentligen bara är ett schampoo som innehåller sulfater men inga silikoner eller mineraloljor. Efter det stadiet kan håret kännas torrt och strävt, det är alltså så dit hår faktiskt känns när företagen inte kunnat smyga med skadorna de orsakat. 

När man gjort detta en eller kanske två gånger för att vara säker på att allt gammalt är borta, så börjar själva metoden. Balsammetoden som den så fint heter förklarar ganska väl vad metoden går ut på, vi rengör med balsam. Här behöver de flesta två olika balsam; ett lättare "tvättbalsam" som används i hårbotten för att göra håret riktigt rent, och ett tyngre balsam som "vårdande balsam" för att återfukta och vårda ditt hår. 

Blöt ner håret och massera sedan in ditt tvättbalsam i hela hårbotten. Viktigt är just att massera, inte gnugga. Masserandet gör att vi rengör mekaniskt, samtidigt som vi låter fettet i balsamet lösa fett. Gnuggar man sliter man på hår och hårbotten, och det vill vi undvika. Man masserar några minuter, och låter sedan balsamet sitta i ytterligare några minuter. 

När du sedan ska skölja ut tvättbalsamet masserar du på samma vis som tidigare så allt balsam är ur. Applicera vårdande balsam i längderna och låt sitta så länge du känner att blir lagom. Skölj ur. 

Härefter bör det hår vara rent och härligt! :D Det kan dock ta några gånger tills man kommer på vad som passar just för en själv, och alla metoder funkar inte för alla. Jag måste t.ex. ha ett väldigt lätt balsam till tvätt och ett rejält vårdande i topparna. Applicerar jag det vårdande balsamet i håret i nacken blir det fett. Jag föredrar dessutom att blanda ut tvättbalsamet med lite vatten då jag tycker det blir lättare att massera in då, Testa dig fram! 

Det finns många balsam i mataffären som är godkända för BM, och många fördelar med att använda just BM. Tänkte återkomma med inlägg om dessa ämnen imorgon! :) 

"Running free"

Kategori: Horseomaniac

Idag kom jag till stallet efter jobbet. Fixade i ordning hästen och gav mig iväg på en lugn ritt i mörkret med Vicky och Theres. T är så mörkrädd, så kul att skrämmas! Mohaha... : 3

Nä, men skritt och trav blev det, så hästarna fick röra på sig lite. Kan inte släppa att det inte känns hundra med Zaki. Ska ringa runt på måndag, måste hitta en bra kiropraktor med rimlig pris. Annars blir det väl massör eller equiterapeut igen. Alla tre yrkesgrupperna kan dock ha uppbokat ganska långt framöver, så det är bara att vänta antar jag. Vill inte ställa av henne helt heller, så blir mycket skritt framöver.

Imorgon ska jag på uteritt med de andra som har privathäst i stallet, men jag kommer inte att rida Zaki. Kommer nog bli ett lite högre tempo vilket jag inte vill att hon ska vara med på. Istället får jag låna ridskolehästen Zalza, jättesöt! :D Kommer nog bli riktigt kul! Zaki får vänta så går jag på en skrittpromenad med henne efteråt. Lite miljöträning är aldrig fel! :)

"Chemical structures"

Kategori: Chemophobic

Nu ska jag försöka svara på frågan "blir håret verkligen rent utan shampoo?" och svaret är egentligen inte så svårt. Ja, håret blir absolut rent utan shampoo! Detta är inte så konstigt egentligen. Vi behöver bara gå tillbaka till något vi lärde oss i skolan, något av det första som lärs ut på kemin. 

"Vatten löser vatten, fett löser fett." 

Alltså utgår vi från den vetskapen, samt att ett städtips som nästan alltid funkar, mekanisk rengöring.

Vill vi lösa upp smutsen på hårstået så är den allt som oftast vattenlöslig så en dusch med bara vatten får bort det. Fettet från hårbotten finns många metoder, men en grundmetod är "balsammetoden" (BM) där man löser upp fettet med ett godkänt balsam, vilket jag kommer berätta mer om senare. Kommer även att återkomma till andra metoder som att använda ett sulfatfritt schampoo, göra rent med bikarbonat, honungstvätt, och kanske till slut genom att bara göra rent med vatten. 

Då kommer vi ju dock till den där frågan, bara vatten? Men "fett löser fett" då? Jo, när hårbotten stabiliserat sig producerar den inte så mycket sebum längre, så håret blir ytterst sällen fett. Det lilla som finns masserar man ur när man duschar, så gott det går. Därefter borstar många genom håret ordentligt med en svinhårsborste, vilken fördelar det rena, doftfria sebumet i längderna så att håret blir naturligt återfuktat med det fett håret faktiskt behöver. 

Ställ gärna frågor om ni undrar något, så jobbar jag på bildbevis! ;) 


"Just guessing"

Kategori: Horseomaniac

Som ni kanske märkt har jag inte skrivit om Zaki på några dagar. Det beror på att vi fått ett litet bakslag, kan man säga. Longerade henne i onsdags kväll och hon skötte sig bra, det ska jag inte gnälla på! 

Däremot har jag under en tid sett att hon är stelare i höger bak än vänster, och igår var det värre än sist jag longerade. Detta yttrar sig som en rörelsestörning i höger bak när hon travar i vänster varv, alltså har det benet som ytter. I höger varv syns ingenting, därav att jag är ganska säker på att det inte är någon hälta. Hon visar ingen ömhet när man böjer henne, klämmer på muskler och leder, ingen värme. Dessutom värmer hon ur det när hon rört på sig en stund, så allt eftersom passet går så blir hon rörligare och rörligare, och oliksidigheten blir mindre. Det märks dessutom inte alls lika mycket när man rider. 

Hon har dessutom alltid haft svårt för höger galopp, medan vänster går bra. Gemensamt med trav i vänster varv och galopp i höger varv är att det är höger bak ska komma fram och ta det längre steget. Min teori håller så långt iallafall.. 
 
Sen kom jag och tänka på något som "alla" jag tagit ut till Zaki innan poängterat och behandlat, massören, equiterapeuten och kraniosakralterapeuten. Hennes kors är lite snett på grund av muskelspänningar då hon är starkare i ena sidan än andra och detta drar korset snett. Det kommer ju tillbaka efter ett tag, och jag tror att det har gjort det igen. Vilken behandlingsmetod man ska använa nu är frågan? Tror jag satsar på en kiropraktor och hoppas på ett mer långvarigt resultat. 

Tills dess blir det lugnt för Zaki, mycket skritt och kanske lite trav på rakt spår i skogen. 

Iallafall, därför är det lite tyst om henne nu. :) 

"Chemical kids"

Kategori: Chemophobic

Tänkte ta en lättläst introduktion till No'Poo såhär innan jag går in djupare i allt som har med detta att göra. :) 

Så ja, vad är det då? Jo, från början var No'Poo ett uttryck, en förkortning, för "no champoo". Det har sen vidareutvecklats till att också innebära att man undviker poo, alltså "skräp" vilket i våra ögon innebär vissa ämnen, ofta starka kemikalier men ävne andra potenta ämnen. Vissa håller sig till hårvård och kanske lägger till hudvård medan andra låter det influera det i allt omkring dem, som produkter för städning och rengöring av hemmet. Man kan också vara mer eller mindre hård med vilka ämnen man väljer bort. Såhär i nybörjarstadiet undviker man tre grupper av ämnen; sulfater, silikoner och mineraloljor
 
Sulfater är starkt rengörande ämnen som finns i många rengöringsprodukter för hemmet, de allra flesta schampoon och tvålar, m.m. Rengörande låter väl bra i sig, men faran med detta är att de också är kraftigt uttorkande för håret och huden, och allt annat med för den delen. Håret går lättare av och många har klåda, mjäll, tappar mycket hår eller har andra problem med håret och hårbotten. 

Torr hud vill nog ingen ha, och inte torrt och sprött hår heller. Sulfater är dock billiga rengörare så de är smidiga för företagen att använda. Ur miljösynpunkt är de inte särskilt trevliga heller då de är otroligt stabila ämnen som ligger kvar i naturen under väldigt lång tid. 

Så vad gör företagen för att sopa igen spåren, skadorna, som sulfaterna har orsakat? Jo, de tillsätter silikoner och mineraloljor i både schampoon och balsam. Dessa ämnen lägger sig som en hinna på hårstrån och hud, ger en blank och mjuk känsla utan att vara fet. Hinnan är stark, håller bort yttre påfrestningar men ser också till att hårstrån och hud inte kan "andas" och ta upp de ämnen som skulle återfukta dem, det är alltså inget som faktiskt reparerar skadan sulfaterna gjort, den bara hålls dold. Silikoner och mineraloljor har också egenskapen att dessa kräver sulfater för att lossa. 
 
Även silikoner och mineraloljor är mycket stabila och stannar i naturen mycket länge. Silikoner är ett billigt ämne, och det är även mineraloljan som är en restprodukt från bearbetning av råolja, när man tillverkar bensin, diesel, osv. 

Alltså; För att dölja skadan från sulfaterna slänger vi på silikoner och mineralolja som kräver sulfater för att gå bort som skadar mer som man döljer med silikoner och mineralolja. Runt och runt går det. Håret blir allt mer slitet, problemen i hårbotten blir aldrig bättre, huden blir torrare men vi ser det inte innan det blivit ganska "allvarligt". Men klarar man sig utan dessa ämnen då? 

Blir håret verkligen rent utan schampoo!? 
 
Tänke svara på det i nästa inlägg, så inläggen inte blir alldeles för långa. ;) 

"Tomorrow's money"

Kategori: Jozelle's Dairies

Igår var jag alltså och kollade på senaste Twilight-filmen, den sista. Vad tyckte jag då? Ja, helt ok, en av det bättre skulle jag vilja säga. Kul twist vid slaget mot Volturi, det var snyggt gjort! Jag har dock aldrig förstått grejen med Edward och Jacob, tjejer som skriker om att de är så snygga, när Emmett är sååå mycket snyggare. Ansiktet, kroppen. I just don't get it! I min värld har Robert Pattison INGET i jämförelse med Kellan Lutz! ;D Jag menar, kolla på honom bara! 
 
 
Idag har dagen gått fort! Upp sent, fixa stallet, handla åt mamma som är sjuk, jobba och sen var klockan sju och det var dags för kvällsmat. Here I am! Imorgon blir nog inte särskilt annorlunda, jobb på förmiddagen och därefter stall och kanske promenad med Zaki-bus. 

Ah, jag har fått jobb! Personlig assistent, börjar omgående! Grattis till mig! Det känns så bra, tror verkligen att jag kommer trivas! :D 
 
Nu blir det ett avsnitt Glee! :) 

"Everything changes"

Kategori: Jozelle's Dairies

Blev en snabbis i stallet idag. Precis när jag var klar med fodret och mockningen fick jag ett meddelande från mamma, hon mår jättedåligt och undrar om jag kan hoppa in åt henne på jobbet. In i bilen och full gas till jobbet i Svenljunga. 

Så jobb jobb hela dagen. Nu slutar jag snart dock, då ska jag tillbaka till Länghem för att plocka upp Vicky, och sedan åker vi till metropolen Borås för att kolla på bio. Twilight som sagt, får se om mina fördomar eller andras åsikter har rätt då. Jag ställer mig högst tveksam till denna film, men jag gillar ju böckerna.. Vi får se helt enkelt! :D 

"A little help from my friends"

Kategori: Jozelle's Dairies

Efter en period av dåligt med inspiration och engagemang känner jag nu, efter några konversationer med goa människor, taggad på att börja blogga om mina andra hjärteämnen här på bloggen. Ämnena kommer dyka upp allt eftersom så skriver inte om dem direkt här. :)

Tack alla fina människor, oavsett om ni är familj, nära vänner, diskussionsvänner (eller ovänner ;> ) i någon facebook-grupp, eller bara följer bloggen. Jättekul att ni följer bloggen, eller bara tittar in! :)

"Mi'love"

Kategori: Horseomaniac

I och med att jag hade migrän igår var jag inte upplagd för någon dressyrträning och inte longering heller. Vicky kom då på den briljanta idén att vi kunde rida ut en sväng, så det gjorde vi. Sadel och träns med sidepull på, så red vi iväg. Lite trav och galopp bortåt till bortre ängen, någon galopp på volt där, sedan klättrade vi tillbaka. Zaki var duktig, förutom att hon blir väldigt fokuserad på Myrra när vi rider, så jag kan knappt ställa henne ifrån Myrra. Blev bättre efter ett tag så hoppas att hon släpper det med tiden. Annars fattade hon lugna fina galopper i båda varven. :) 

Efteråt stretch och mys innan jag var tvungen att åka till jobbet. :) 

"Hard work every day"

Kategori: Jozelle's Dairies

Flera dagar med fullt upp nu, men det känns bra! Det är så jag gillar att ha det! :D

Igår hade jag migrän, det är mindre kul. Skönt att jag märker när det kommer och kan bryta det litegrann så det blir hanterbart, men ont gör det ju ändå. Fixade stallet och red på förmiddagen, började jobba efter lunch och slutade klockan sex. Då åkte jag till Vicky som lurat på mig att kolla på Twilight-filmerna och att hennes mamma då bjuder oss att se den sista på bio imorgon. Godingar! :)

Idag började jag jobba klockan 7 imorse och ska jobba till strax efter lunch. Sen åker jag till stallet, fixar och donar lite där, rider om jag hinner, och sen åker jag på "arbetsintervju". Har jag inte blivit färdig med stallet innan så blir det väl att åka tillbaka sen. Full upp idag igen med andra ord, kul! :D

"Keep struggling"

Kategori: Horseomaniac

Imorse var jag och mamma ute och gick med Felicity och DeeDee. DeeDee är mammas Welsh Cob-sto, född -03. Helt underbar häst! Felicity är min "låtsaspappa" Thomas 8 månaders fölunge, också Welsh Cob. En riktig primadonna som vet vad hon vill, men kommer bli väldigt trevlig hon också. Hennes mamma är helsyster med mammas DeeDee. 

Felicity var helt ohanterad när vi köpte henne för lite över en månad sedan, så det har varit en kamp att lära henne att bli ledd, borstad överallt och sådana saker som man annars tänker är väldigt "basic", men som är svårt för en rädd fölunge som är utan mamma för första gången i livet. Vi har hamnat i luven på varandra några gånger, när hon kom på att man kan visa misstycke genom att sparkas eller bitas och när man ska försöka springa ifrån de som leder. En 7 månader gammal fölunge är STARK! 

Idag gick vi på hennes första promenad, för att hon skulle bli ledd på andra ställen är rutinen till och från hagen. Hon gick först hela vägen, och skötte sig som en prinsessa! Snart klarar vi kanske oss utan moraliskt stöd av annan häst. :) 

 
Sedan åkte jag till stallet för att fixa med min egna tös. När stallet var klart och hästarna ätit klart var det dags för ett litet pass i ridhuset. Det gick sååååå himla bra idag, så stolt över framstegen Z gör nästan varje gång jag rider! Idag var hon mjuk och fin i sidorna, framme för skänkeln och fattade oftast väldigt fina galopper. Efteråt stretchade vi benen ordentligt. :) 

Imorgon har jag inte bestämt mig för vad jag ska göra, rida eller longera. Upphöjda bommar blir det nog iallafall. :) 

"When the wind blows"

Kategori: Horseomaniac

Idag var det en mysdag i stallet Vicky och Theres i stallet. Vi fixade lite, gjorde iordning hästarna och gav oss ut på en tur i skogen. Zaki som stått två dagar var glad och galen, på sitt lilla vis. Hon bockar ytterst sällan om hon inte är helt lös, aldrig när man rider, så det behöver man inte vara orolig för. När hon är busig så ruskar hon lite på huvudet och försöker lura mig till att hon ska få springa fortfort. Bromsen funkar ju så ingen större katastrof, hon är ju bara söt. :D 

Vi värmde upp med lite friare, men ändå balanserad trav, och senare galopp. Sedan svängde vi upp på klättervägen och lät hästarna få klättra lite och utforskade lite i skogen. Ett utmärkt sätt att få hästarna att jobba med hela kroppen, träna balans och styrka i framförallt mage, rygg, rumpa och bakben. De tycker dessutom oftast att det är väldigt kul att komma ifrån ridbanan! 


Efteråt var det stretch av fröken bus ben, vilket jag SKA vara noga med i fortsättningen, märker en sån tydlig förbättring när jag gör det mot när jag slarvar. På henne är det extra viktigt att stretcha bakbenen annars stelnar hon lätt. :) 

Men idag var täcket trasigt när hon kom in, attans! Men det blir ju bättre än när det var trasigt varje dag iallafall. :) 

"Three days in a row"

Kategori: Horseomaniac

Igår var tredje dagen i rad Zakis täcke var helt när hon kom in från hagen. Hoppas det fortsätter så! :) Nu ska jag snart iväg och rida ut en sväng, mysmys! :D ..

"Time Flies"

Kategori: Horseomaniac

Trots att denna vecka inte alls blivit som planerat så har Zaki's schema hållt sig sånär intakt.

Måndag: Uteritt - Check!

Tisdag: Orkade inte rida efter natten i stallet, lagade ett täcke och lät Z vila.

Onsdag: Ingen lektion blev det, men tränade dressyr gjorde vi. Z var duktig med tanke på att hon vilat några dagar och sådär. Galoppen går mycket bättre nu! :)

Torsdag: Vila och massage som planerat.

Imorgon blir det vila iom att hästen ska vila dagen efter massage. Dessutom ska jag på arbetsintervju, spännande! :)

"The guardians"

Kategori: Horseomaniac

(Långt inlägg)
 
Långa två dagar har det varit! Jag och Vicky var ute och red i måndags, helt enligt planen. Zaki och Myrra fick klättra lite och ett lätt, mysigt pass på ängen. Red på sidepull'et vilket gick bra, hon verkar förstå grejen med det nu!

Väl hemma släppte vi ut hästarna, och fixade stallet innan vi putsade våra saker. Då hörde vi att någon häst skrapade med framhovarna ute i hagen, men då det var fodring inom ~15 minuter så tänkte vi inte mer på det, hästen var väl hungrig?

Så vi tog in hästarna direkt när vi var klara och allt var som vanligt till en början, Fölis gick in först till sin box, Myrra till sin, och Cassie till sin. Sedan brukar Zaki gå in, och hon har hittills aldrig gått in i fel box, det hon gör ibland är att stanna precis innanför dörren och vänta på att någon ska leda henne till hennes box. Idag kom hon in som vanligt, men gick med tvärsäkra steg rakt in i Cassies box?! "Nu smäller det!" tänkte jag då Cassie brukar försvara sin box till 100%, men ingenting hände. När Vicky skulle ta ut Zaki därifrån var min annars lättmanovererade häst som fastmonterad i marken, jag fick dra ut henne i grimman samtidigt som Vicky fick knuffa henne i rumpan för att med henne ur boxen och in i sin egen.

In med sista hästen när vi hör Cassie lägga sig ner, vilket hon aldrig gör annars. Låg en stund och kollade på sin mage, sedan började hon rulla sig. Kolik... Vi ber henne att resa sig och började gå med henne. 20 minuter och det bara blir sämre, så ringer vi veterinären som kom ~45minuter senare.

Slangade i henne 7 liter vatten, 2 liter olja, hon fick smärtstillande och kramplösande. Promenerar med henne med jämna mellanrum så att magen kommer igång, och tarmarna kommer igång. Hon börjar pilla lite med maten, dricker inte än. Veterinären åker då det inte finns mer att göra just nu.
 

Efter några promenader lägger hon sig ner, men det verkar bara vara för att vila. VI stannar långt in på kvällen för att fortsätta gå med henne då och då. Mot tolv på natten slutar hon äta igen, så vi bestämmer oss för att stanna under natten om hon blir sämre. Hon har ännu inte druckit. Promenerar under natten då hon bara bajsar när vi går.
 

Det är kallt att sova i ett stall, på cementgolv när det är minusgradigt i mitten av november, för den som undrar!

På morgonen ringer vi veterinären igen. Cassie varken dricker eller äter, så vi får åka till kliniken. Efter 17 liter dropp med B-vitamin, mineraler, m.m. När hon verkade pigg, magen var igång och hon satte igång och äta fick vi åka hem.
 


Under eftermiddagen och kvällen igår var det att övervaka så att hon åt och drack, samt promenader som gällde. Allt verkade bra när jag stack hem vid kl. 21 igår, har inte pratat med Vicky idag men tror hon skulle höra av sig om det är något. Skönt att det är på bättringsvägen! Nu är det bara att sakta vänja in henne på normala fodergivor som gäller. :)

Bästa Cassandra var en pärla under hela förloppet i alla fall, snällare häst får man leta efter! Tjock slang genom näsan ner till magsäcken, sätta i permanentkanyl, kolla tänder, allt utan lugnande medel. <3

"Seven days a week"

Kategori: Horseomaniac

Sitter och planerar hur jag ska lägga upp Zakis träning denna veckan, alltså vecka 46. 

Måndag: Uteritt.

Tisdag: Lugn uteritt, promenad eller lugnt pass i manegen om det är dåligt väder. 

Onsdag: Dressyrlektion för Lotta på ridskolan. 

Torsdag: Vila. 

Fredag: Promenad eller vila. 

Lördag: Lugnt pass i manegen. 

Söndag: Manegen, trav- och galoppbommar. 

Ska försöka massera henne efter lektionen på onsdag eller på torsdag och då måste hon vila dagen efter, och på fredag är manegen bokad hela eftermiddagen och kvällen. Tror detta blir bra faktiskt! :) 

"Late night out!"

Kategori: Horseomaniac

På Zakis schema stod idag longering, med lite bommar.

Först uppvärmning skritt-trav-galopp varierande i båda varven. Jag vet inte varför, men jag tycker det känns bäst när man värmer upp en gångart i taget åt båda hållen innan man höjer gångart. Blir en himla massa varvbyten, men jag inbillar mig att det är bättre än att köra ett varv nonstop halva passet och sedan byta och köra resten i andra varvet.

Efter detta kör vi samma visa igen med lite mer inspänning så jag kräver en mer korrekt form och ett långsammare tempo.

Till sist la jag fram tre travbommar på böjt spår som hon fick först skritta och sedan trava över.

Hon klarade allt med bravur, bästa hästen! :)

Dock är hon lite stel när hon tar fram höger bak. Jag vet att hon varit sned i korset tidigare, och tycker det ser ut som det är tillbaka. Ska ta ut en bra kiropraktor så snart jag har råd. Tror även att problemet med vänstergaloppen kommer därifrån, då höger bak ska fram även där. Annars ser man det bara i vänster varv då det benet hamnar som ytter. Hade hon haft ont hade man sett det när höger bak varit inner också, men då ser du ingenting, inte heller när du kör böjprov på rakt spår eller känner efter ömhet i benet. Tills jag har råd med kiropraktorn ska jag bli noggrannare med stretch efter passen samt ge henne lite massage då och då. :)

Sedan var jag hemma från stallet klockan 10 på kvällen. Då var det skönt att gå och lägga sig! :) 

 

"Celebration"

Kategori: Jozelle's Dairies

Lång dag idag, men det går snabbt när man har roligt!

Fixade stallet på morgonen, och sedan åkte jag till farmor och farfar för att fira pappa och farfar på fars dag. :) Därefter var det raka vägen till mormor och morfar för att fira morfar och Thomas!

Efter dagens andra fika åkte jag till manegen för att städa där med mamma och Thomas. Fixa i ordning Zaki för att motionera henne, lite lyx att rida i nystädat, nyharvat ridhus! :D

"Sail"

Kategori: Horseomaniac

Ridningen idag gick bra! Bara skritt och trav, mjukt och fint även när jag satt ner i sadeln vilket var kul. Lite ostabil i formen, men det har ju alltid varit vårt problem, men det blir ju bättre så får bara fortsätta kämpa. :)

"Hard work, work"

Kategori: Jozelle's Dairies

Snabba ryck idag! :)

Fixa stallet hemma åt mamma, köra syrran och hennes häst till deras ridlektion, fixa stallet där Zaki står, åka hem och nu vara extra-lärare i matte och svenska åt min kusin. :D

"Lazy days.."

Kategori: Jozelle's Dairies

Hela dagen har varit kantad med en bankande huvudvärk, men med sovmorgon, trevliga samtal, nytt Glee-avsnitt och lite frisk luft har den varit helt okej.



Hästen fick vila idag, på grund av det ena och det andra. Ingen större fara dock eftersom hon verkade ha träningsvärk igår. Dock var hennes täcke sönderbitet när hon kom in, igen. Inget vidare. :/ Hoppas det lugnar sig snart, var ju inte varje dag där ett tag, men nu har det varit nya bitskador både igår och idag. Lite tumult med nya hästen kanske... Hoppas att det lugnar sig innan vintertäckena måste på, inte kul om de blir sönderbitna också... :/ Antibit-medel står på inköpslistan till nästa helg, hoppas att hästen som biter i täckena får sig en otrevlig överraskning nästkommande gånger efter det, mohahaha! 

Nu blir det nog snart att sova, så att jag är pigg och fräsch till imorgon! :) 

"I'm Yours"

Kategori: Horseomaniac

Haha, Zaki är så mammig! Hänger efter mig som en svans så snart hon kan, sötnosen! :D

Idag tog vi det lugnt, och Zaki blev ordentligt ompysslad! Svans och pannlugg utredd och flätad, manen utredd och pälsen ren och fin.
 

Efter nästan en timmes borstning var vi nöjda, så jag gick för att kolla när lektionerna var slut. De slutade tidigt, så vi passade på att longera lite lugnt och fint för att värma ut lite av träningsvärken från gårdagens pass.

Kan ju inte säga till hundra procent att det är träningsvärken och inte att hon fått sig en känga under ihopsläppet idag, men hon var stel snarare än att hon ömmade eller markerade när hon travade. Dessutom bara vänster varv, och då var det höger bak som inte kom fram ordentligt. Hon är alltid lite stelare i det benet, och dessutom är hon svagare i det benet, vilket rimligtvis borde innebära att det benet har mest träningsvärk idag.

Hursomhelst tog vi det lugnt, skrittade mycket, lite trav i varje varv för att få lite rörelse i musklerna utan sådär mycket belastning. Duktig var hon, väldigt lyhörd på mina ljudkommandon. :)

Imorgon hade jag tänkt dressyra lite i ridhuset samtidigt som min lillasyster rider, men när hon var så stel idag vill jag inte göra det. Var det en på grund av en spark är det bättre att hon tar det lugnt, och man vet ju själv hur svårt det är att ge allt om man har träningsvärk! Därför blir det istället en promenad imorgon, med mig på marken. Jag kan behöva en promenad! Kanske går vi en sväng in i byn, så hon får se lite nya saker. :)

"All star!"

Kategori: Horseomaniac

Red lektion på ridskolan igår, för Lotta. Dressyr stod på schemat, såklart! :) 

Zaki tyckte det var konstigt med så många hästar, speciellt när alla gör samma sak och följer efter varandra. Inget hon är van vid direkt. Hon tog det bra ändå tycker jag, och förutom att hon blev lite stressad emellanåt så skötte hon sig riktigt bra.

Vi gjorde en hel del övningar vi inte brukar göra när vi rider själva, charmen med att vara med på lektionerna tycker jag. Vi tränade på att flytta ut bakdelen utanför spåret på volten, vilket gick bra när hon var avspänd, och lite skänkelvikningar som gick bra i ena varvet men svårare i andra. Med lite träning ska det bli bra, det också! :D Till sist galoppen, där vänstergaloppen satt fint som vanligt, men höger var svårare och går fortare. Nöjd ändå måste jag säga, man kände att hon började bli trött men att hon verkligen försökte ändå! 

Nu sitter snart nedsittningen i trav, så då är det galoppen som behöver byggas upp innan vi kan starta en L:C1 i dressyr. Kul kul!  

Idag får vi se vad jag hinner med, antingen får fröken vila idag eller en lugn sväng i skogen. Ska släppa ihop hästarna med Theres nya ponny, så Zaki lär ha motionerat litegrann ändå. :) 

"Good time"

Kategori: Jozelle's Dairies

Efter gårdagen är jag motiverad till att ta tag i allt igen, och då givetvis inkluderar det bloggen! Viktkurvan går stadigt, sakta men säkert, neråt utan att jag tappat styrka eller muskelmassa. Utvecklingskurvan, både i min egen träning och den med hästen, går stadigt uppåt. Visst kommer det bakslag, men totalt utvecklas vi båda två! :D