Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Fireworks!"

Kategori: Horseomaniac

Gott slut och gott nytt! :D 


Ikväll kommer många träffa folk, fest och avfyra raketer på löpande band. Alla kommer inte ha så roligt... De som har djur eller ibland tillochmed barn som är rädda för fyrverkerierna kommer spendera hela natten med att försöka lugna sin katt, sin hund, sin häst eller sitt barn från deras panikångest. 
 
Mina djur är inte rädda för raketerna, och jag har aldrig varit det heller. Jag väljer ändå att avstå från raketerna med respekt från dem som har problem. För att spara dem från lite rädsla och för att spara på naturen.

Men! 

Det var inte det jag hade tänkt skriva om egentligen, även om det är viktig fråga. Det jag tänkt att skriva om är hur vi här hemma fixar och trixar för att hästar som eventuellt kan vara rädda för fyrverkerier ska må bättre vid tolvslaget. Ingen av våra hästar är rädda för det vad jag vet, men det är enkla saker att göra i förebyggande syfte. :) 

-Steg ett är att sätta för något för alla fönster ut. Många hästar, som min Zaki till exempel, är inte skotträdd för fem öre, men hon blir orolig av dessa blinkande ljus i fönster och andra ljusinsläpp. Därför sätter vi för dem. Behöver inte vara något avancerat, bara att hänga en filt eller något liknande för. Lätt att sätta upp, lätt att ta ner. Ta vad du har hemma och åtgärden kostar inte en krona. :) 
 
-Steg två är också en åtgärd som redan finns i många stall, nämnligen en radio. Men istället för att stänga av radio så får den stå igång på behaglig volym i stallet. Detta dövar det explosionsartade ljudet från fyrverkerierna så att det hörs mindre överlag, men också gör så att det kommer en jävla smäll från total tystnad. 

-Tredje och sista steget är att hästarna får ett extra mål mat, strax innan tolvslaget. Detta för att mat har en lugnande effekt på de allra flesta hästar. Kolla sedan till dem när det smällt klart, släck och stäng av radion som vanligt. :) 

Hoppas det kan vara till hjälp för någon! ^^ 

"Nuclear bomb"

Kategori: Horseomaniac

Hälsade som planerat på farmor och farfar med pappa idag. Kollade på gamla bilder vi scannat in i datorn, och fikade mycket mycket.

Därefter åkte jag hem, och hann knappt innanför dörren innan mamma frågade om jag ville rida hennes häst. Sagt och gjort så körde vi ner hästarna till ridhuset. Jossan red sin ponny Mistral och jag red mammas Welsh Cob DeeDee, som är en riktig pingla! Var länge sedan jag red henne, så blev rätt basic för att hitta lite knappar igen. Någon galoppfattning från skritt blev det iallafall, och jag började känna lite på skänkelvikningar. Kul var det iallafall, DeeDee är en riktig superponny! :D Idag var hon upp över öronen busig dock, satt och väntade på att hon skulle explodera hela tiden. ^^ 

Tack mamma för lånet! :D

"Impressed"

Kategori: Horseomaniac

Fick allså beslutet angående utdömningen av Zaki från Folksam igår, fredag. Allt gick enligt planerna, inga konstigheter, inget krångel. Helt underbart! Dock inte det som imponerade på mig mest... 

Jag ringde Folksam på eftermiddagen fredagen innan jul, alltså 21 december. Då hade de fått pappren på torsdagen, men ännu inte börjat behandla mina uppgifter. Hon berättade att deras veterinär är där på onsdagar, och iom att onsdagen mellan jul och nyår, alltså 26 december, är en röd dag så kommer han nog inte förrän efter nyår. Därefter är det 2 veckors handläggningstid. Inga problem, jag ville bara veta hur långt de kommit så det sa jag och tackade för det trevliga bemötandet. Sedan fick jag alltså svar den 28 december, vilket innebär att de måste skickat det på torsdagen, alltså den första arbetsdagen efter det att jag ringde! De har alltså bearbetat och tagit ett beslut på en dag. 

Jag vet att det är "lågsäsong" med utdömning av häst nu, och jag vet även att 2 veckors handläggningstid inte betyder att det kommer ta så lång tid utan att det skulle kunna göra. 
 
Jag är imponerad och glad över att de skött det så snabbt ändå, trots helgdagar och allt. 

Tack, Folksam! 

"I'm lovin´it!"

Kategori: Jozelle's Dairies

Idag har varit en dag av rang, helt klart, och av flera anledningar!

Imorse väckte mamma mig för att hon kom på att vi fått svar från Folksam, där Zaki är försäkrad. Vi öppnade brevet och läste, och som veterinären trodde var det inga problem att få henne utdömd med den skada hon har. Avlivning, avlivningsintyg till försäkringsbolaget och sedan har jag pengarna på kontot. Känns så hemskt att man tänker pengar i det hela, men det är ingen billig hobby, och hon måste ju avlivas i vilket fall...

Sedan var det utsläpp av hästar, mockning och fodring som gällde innan jag kastade mig in i duschen för att göra mig färdig att åka in till Borås för att se om man hittade något kul på rean. Mötte upp Lina vid Tingarör, och vi åkte in till Knalleland. Kollade runt lite, hittade ett par shorts till sommaren, och en ruskigt snygg vårjacka till oförskämt bra priser.

Lämnar Lina, åker upp till pappa en stund innan jag åker vidare till ICA, handlar lite läsk och chips, och åker till en riktig myskväll! :)

Sedan åker jag hem till far mig igen, sover här för att åka till farmor och farfar imorgon.:)

En toppendag idag och en toppendag imorgon alltså, riktigt härligt! :D

"Tonight, tonight"

Kategori: Jozelle's Dairies

Jobbade som sagt hela dagen igår och inatt, ett dygnspass. Jobbet var tyngre än jag förväntat mig på grund av lite incidenter så att säga, och idag har jag en riktigt go träningsvärk i biceps! :D Är rätt så trött med. Även om man sover på jobbet så jobbar man ju ändå, så man är redo hela tiden och vaknar med jämna mellanrum. Inget ont om något av detta dock, jag älskar mitt jobb! Ska ändå bli skönt att sova hemma, i lugn och ro ikväll. :) 
 
Imorgon ska jag upp hyfsat tidigt. Här hemma är hela gårdsplanen en ren isgata, så det är förenat med livsfara för både sig själv och hästarna när man leder ut dem till hagarna. Att leda två hästar samtidigt är att vara självmordsbenägen, så vi behöver vara några stycken så vi kan hjälpas åt. :) Därefter åker jag in till Borås för lite mellandagsshopping med Lina. :) Får se hur dagen blir sedan. ^^ 

Funderar på hur jag ska lägga upp träningen med lilla Spindeln sedan när hon kommer... Kommer bli promenader, tömkörning och löshoppning, bland annat. Förklarar hur och varför när det blir dags! :) 

"All day long"

Kategori: Jozelle's Dairies

Är på jobbet nu, och jobbar ända till klockan 8 imorgon bitti. Dygnspass alltså! :)

När jag slutat jobba imorgon blir det nog soffan en stund när jag kommit hem. Efter det blir det att ringa banken, gå med i facket, m.m. Mycket att göra, men blir ju lätt så när man jobbar när allt sånt är öppet annars, och så har det varit ett tag. :)

Nu är det dags att börja! Ha det bäst! :D

"Taking a ride"

Kategori: Horseomaniac

När vi kom hem från att ha kollat på Spindeln så åkte jag till ridskolestallet i Länghem för att ta hand om Carlos, Alice häst idag när hon var bortrest. 

Red först, vilket kändes bra! :) Han går gärna i en väldigt hög form och blir lätt lite springig i sina gångarter, så jag fokuserade på att rida honom lite "lång och låg", bli avslappnad och mjuk i hela kroppen och få det där härliga svinget i hela kroppen. Gick riktigt bra, han var en pärla! :D Vi tog lite frivilliga galopper, alltså att när jag kände att han ville så la jag en galoppfattning. Han har tidigare blivit stressad av galoppen, och har lite svårt för det ibland, så jag vill göra det lite på hans villkor tills han stärkt sig. Gick bra det också! :D 

Sedan mockning, fixa foder och allt såntdär! Carlos är en riktig mysing, vill gosa och vara med hela tiden! :D 

Tack för att jag fick ha honom idag, Alice! :D <3

"Tarantula"

Kategori: Horseomaniac

Här kommer lite bilder på Spindeln som jag tog innan idag. Väldigt överbyggd och väldigt söt! :D 

 
 
Jag köper henne av Stuteri Pepino PRE, och hon är e. Tendencioso IV u. Gaditana XXVII. :) 

"Smile"

Kategori: Horseomaniac

Då har jag varit och kollat på hästen, tänkt och grunnat, och kommit fram till att jag vill ha henne. Ägaren har inte svarat än men verkade positiv så berättar nu ändå! :)

Hästen är ett stoföl av rasen PRE, Pura Raza Espaniola. Hon är jättetrevlig, social och uppmärksam! Kom springande i hagen när vi skulle kolla på henne, och tyckte det bar allra roligast att stå och mysa med oss när vi släppte henne i ridhuset. Litet urgulligt huvud som inte är helt rastypiskt men som jag tycker är väldigt vackert! :) Väldigt långa ben har hon också, vilket har gett henne smeknamnet Spindeln. Nästan svart i dagsläget, men kommer att skimla av med åren.

Tror att hon kommer bli en toppenhäst till mig! :D

Bilder får ni senare då de ligger på systemkameran. :)

"Hard work, work"

Kategori: Jozelle's Dairies

Dagens arbetspass är över och jag gottar ner mig i soffan, helt underbart! :D Har börjat planera upp min lediga helg och någon dag nästa vecka, kul! Gillar att ha saker att göra! :) 

Imorgon ska jag åka till Skåne och kolla på fölet jag eventuellt vill ha, ska bli så kul! Är verkligen intresserad, men lite frågetecken som ska rätas ut angående lite exteriör och sådär. Raka ben är för mig ett måste! Det är nästan prio ett för min del, när det gäller föl. Allt annat, vinklar och sådär, kan ändras en del under uppväxten men raka ben är och förbli (oftast) raka ben. 

Hoppas, hoppas att hon faller mig i smaken! :D Har spanat lite lätt på ett annat stoföl i samma prisklass som inte faller mig riktigt lika mycket i smaken efter bilderna, men kanske är värt att kolla. :) Vi får se hur det känns imorgon! :D 

"Very Merry Christmas!"

Kategori: Jozelle's Dairies

Trots att jag visste vad det var i vissa av paketen så var det några överraskningar med! Anledningen att jag visste vad det var i några var att mamma köpt saker till Zaki, och nu har ju det blivit som det blivit...

Jag är dock jättenöjd ändå, med allt jag fick! Grejerna i Zakis storlek kommer troligtvis passa fölet när det växer upp om jag köper det så det är ju inga problem! :D

Så, vad fick jag då? :)

Jag fick ett TJOCKT vintertäcke med 400g foder, och en hals med 220g till det. Jättefint! Jag fick även ett träns som jag önskat mig sedan i somras, ridhandskar, en pyjamas att ha på jobbet, en ram att ha bilderna på Zaki i, och pengar. :D Bilder kommer någon annan dag, får se om jag hinner imorgon. :)

Sedan är det såklart mysigt att träffa släkten också! ^^

Hoppas ni också är nöjda! :D

"Snowstorm"

Kategori: Horseomaniac

Jag lovade er några av bilderna Jossan tog när vi fotade hästarna, så här har ni två av bilderna! :) 
 
 
 
Nu sitter jag i pappas lägenhet och funderar över livet. Utanför fönstret är det snökaos och jag sitter inne i värmen och dricker glögg, glad över att jag inte behöver köra mer bil idag. Kollar på Pumping Iron, om bodybuilding. Så sjukt imponerande människor! De får mig att länga tillbaka till formen mer och mer! :D 

Imorgon blir det en typisk jul för min del. Firar med pappas del av släkten fram tills efter Kalle Anka, efter det åker jag hem för att fira med mammas sida av släkten. Fullt upp blir det iallafall! :) 

Från mig till er alla, god jul! :D 

"It's time"

Kategori: Fitspoholic

Woho, nu jävlar känner jag att jag börjar få ordning på grejerna! Ett mer stadigt jobbschema börjar ta form, kroppen har vant sig vid nya jobbets påfrestningar, pappren om Zaki är där de ska, räkningar betalda... 

Alltså är det dags att ta tag i träningen igen, på riktigt. Leta fram broddarna till eventuella promenader, men framförallt: GYMMET! Nu ska det bli knäböj, marklyft och bänkpress för att det är gött, och dessutom ska jag ta tag i träningsfördelningen så att överkroppen kommer ikapp benen. Lats och traps står för önskelistan i år, snälla tomten? :3 

Kosten måste tas tag i med... Jag måste verkligen trappa ner när det gäller pannkakor... Fixa ordentliga matlådor till jobbet, och snart är det dags för nytt proteinpulver! Tror det blir någon smak av Fitnessgurus One Whey, men mer än så vet jag inte. Det löser sig, skönt att man börjar känna att man har fast mark under fötterna igen iallafall! :D 

Idag var jag och kollade på helsystern till hästen jag eventuellt ska köpa. Mycket trevlig modell, raka ben, vackert huvud. Väldigt unghästig fortfarande men jag har hört att rasen är ganska sen, så det var inte särskilt förvånande. Såg även en halvbror som snart är 4år, som ägaren berättade att han blommat ut de senaste månaderna bara. Även han var trevlig modell, väl ansatt hals och vackert huvud, samt raka ben. Spännande att se lillan på onsdag! 

Imorgon är det stallet, jobbet, träning, hem till pappa så sover jag där till julafton. Får se om jag hinner blogga imorgon, annars önskar jag er en God Jul, allihopa! :D 

"Idiots"

Kategori: Jozelle's Dairies

Hej kära vänner, och tillika IQ-befriade stadsbor som inte kan köra bil på grusväg, men som ändock envisas med att ockupera dessa i er jakt på julgran.
 
I och med att ni inte förstår hur man färdas på grusväg med respekt och en gnutta sunt förnuft tänkte jag här ge er en snabb "how to" när det gäller just detta. Först kanske vi ska klargöra hur en typisk grusväg ser ut?
 
Jo, en grusväg har flera typiska karaktärsdrag, bland annat det som hörs på namnet; vägen är av packat grus, eventuellt med lite löst s.k. rullgrus ovanpå. Vägen är alltså inte asfalterad. Det är svårt att ploga en sådan väg så den blir helt fri från snö, och då det inte är lika mycket trafik på dessa vägar som på de större vägarna blir dessa gärna isiga och hala.
 
Grusvägar är ofta inte bredare än att en bil får plats i bredd, inte två. Dessutom är vägarna ofta kantade av branta och relativt djupa diken. Detta innebär att mötas med två bilar är en omöjlighet på större delen av grusvägen. Detta har vi dock löst med platser längst med vägen där vägen under en kort sträcka blir bredare. Dessa kallas mötesplatser, och är alltså till för att man ska kunna mötas där.
 
Hur gör man då när man kör på en sådan väg? Att köra på grusväg kräver framförhållning och god uppmärksamhet. Håll blicken långt fram så du upptäcker eventuellt möte tidigt. Ser du då en bil kommer nästa uppgift vilket är att du skall stanna vid första, bästa mötesplats. Se till att du står i mitten av mötesplatsen, där det finns som mest plats! Stannar båda bilar får man försöka komma överens om att en kör och den andra stannar. På det viset kan man passera varandra utan incidenter, som att glida ner i diket när man envisas med att mötas utan mötesplats eller helt sonika backa ner i diket när man får backa tillbaka till en mötesplats.
 
Skulle man vara upptagen med något så viktigt som till exempel Facebook i telefonen och ändå missa mötesplatsen och då möts där vägen är smal gäller åter igen sunt förnuft. Den bil som har närmast till en mötesplats skall backa. Är det släp på något ev ekipagen är det givetvis den bil UTAN släp som skall backa.
 
Har ni några frågor om dagens lektion är ni varmt välkomna att ställa dem!
 
Med vänliga hälsningar
Johanna Gull

"This is it, the apocalypse"

Kategori: Horseomaniac

Jaha, då har vi överlevt 21 december 2012. Inga otrevliga överraskiningar här iallafall, mer än att bredbandet är helt  vrickat. Pendlar kraftigt i hastighet, men ligger oftast på långsamt till stillastående. Betala 4 räkningar tog närmare 3 timmar. Inte okej! 

Jag slutade jobbet 8 imorse, åkte förbi mormor och morfar för att äta frukost innan jag plockade upp lillasyster påväg hem. Väl hemma tog vi och fotade Zaki och Sessan. Zaki vet ni ju om, men Sessan är lillasysters gamla ponny som inte är ett dugg fräsch i benen. Vi kommer ta bort henne samtidigt som Zaki, då hon blivit ganska kraftigt sämre det senaste. Nu går hon och Z i en "snällare" hage, så nu klarar hon sig bra, men backar och ojämnt underlag är svårt, tycker hon. :( 

Hur som så ledde vi upp Z och S till en äng lite längre bort i hagen. Dit går nästan aldrig hästarna själva, fegisar. Nu hängde de med iallafall, och där är underlaget helt underbart. Jämnt och mjukt, och inte halt. Båda halta flickorna blev helt galna! De hoppade och studsade, sprang gatlopp och brallade. Jätteglada var dem, även om man såg att S haltade lite, och man såg att Z märkte av skadan när hon svängde tvärt, annars var den gamla hederliga stelheten och lite avlastandet tillbaka. Massa bilder blev det, men lillasyster tömde kameran innan jag hann lägga beslag på bilderna, men vi löser nog det imorgon. :) 
 
Imorgon ska jag dra med mig Vicky till GIslaved för att kolla på helsystern till den häst jag funderar på att köpa. Spännande! :D 

Veckans låt!
 

"Summary"

Kategori: Jozelle's Dairies

Efter jobbet blev det att hälsa på Alices fina häst Carlos i stallet. Han har varit svullen vid ena ögat, som även har varit rinnigt. Jag skulle kolla till det idag, men det var ganska fint idag. :) Sedan hem och ta det lugnt, steka ett tjugotal pannkakor för morgondagens arbetspass på 23h. :D 

Funderar på vad jag ska skriva om härnäst... Miljövänligare jul, mer no'poo eller kanske hur jag tycker att en häst ska tränas från föl till vuxen ålder? :) 

"Working equitation"

Kategori: Horseomaniac

Något jag helt klart måste testa med nästa häst! Verkar så kul! 

Working equitation är en rid-disciplin som blandar dressyr med western. WE är indelat i tre delar (ibland fyra), lite som i fälttävlan. De olika delarna är en dressyrdel, en manövererings-del och en hastighetsdel. I vissa länder har man även en ko-del, där man ska kontrollera en ko som i western. 

Dressyrdelen liknar "vanlig" dressyr fast de högra klasserna innehåller mer galopp. Manövereringsdelen testar precision och lydnad, samtidigt som man ska ta sig över en bro och kunna ta sig igenom en grind, öppna och stänga, samt låga hinder. Hastighetsdelen är som en omhoppning av manövereringsdelen, inga stilpoäng längre utan enbart tid, med tidpålägg när man misslyckas med en del. Alla delar sker på enhandsfattning. 

För att ni ska kunna se vad jag snackar om har jag ett manövereringsprogram och ett hastighetstest, utfört av Pedro Torres med hästen Oxidado.

" Wake up call"

Kategori: Jozelle's Dairies

Imorgon blev jag väckt tidigt, och arbetsplanerna blev ändrade. Efter lite om och men var det inga större problem ändå. Inställning är så viktigt! Jag tror verkligen det, med rätt inställning kommer man så långt. Min inställning är i och för sig inte helt hundra efter allt med Zaki och sådär, men jag försöker. Jag försöker så gott jag kan, och än så länga klarar jag mig hyfsat, tror jag. :) 

När jag kom hem blev det en mysstund med Zaki. Hon är så gosig, vill bara mysa hela tiden. Underbarast! <3

"Same old, same old"

Kategori: Jozelle's Dairies

Idag och igår har varit väldigt lika, jobbet och stallet. 

Iom att läget är som det är med Zaki så händer det inget där. Inget man kan göra, ingen rehab eller liknande, bara att vänta på att försäkringsbolaget ska höra av sig... 

På lördag blir det iallafall att åka och kolla på fölets helsyster, och den 26 december blir det sedan att kolla på fölet. Ser fram emot det så mycket, tror verkligen att detta fölet kan vara "drömhästen" för min del. Har länge drömt om att ha ett föl att forma själv, vilket jag är ganska säker på att kommer gå riktigt bra. Även om jag kanske inte är en mästerryttare så är hästuppfostran något jag är duktig på, alla mina hästar får beröm för att de är så snälla och lätta att ha att göra med. Hoppas att fölet kommer bli lätt med, jag tycker att det är viktigt. Hästar är för stora djur för att de ska få gå runt och göra vad de vill. 

Kul att kunna sätta igång tidigt med! Köper jag fölet så kommer den att börja löshoppas och tömköras så snart som möjligt, bland annat. Inkörd som tvååring och inridning som treåring. Treårstest kanske? :D 

"Asterix and Obelix: God Save Brittania."

Kategori: Jozelle's Dairies

Efter besöket på akuten så hann vi ändå hämta ut biljetterna till bion, Asterix & Obelix och britterna. När vi hämtat ut biljetterna gick vi till Tant Grön för en macka och lite fika. 

Filmen var helt okej, inte så bra som den förra otecknade filmen, och definitivt inte så bra som de tecknade(!) men ändå sevärd. :) 

Därefter åkte vi till farmor och farfar, fikade igen, innan jag åkte hem. Nu sitter jag här, svintrött och ska snart gå och lägga mig. Försöka att inte upprepa gårdagens procedur! ;) Imorgon blir det att fixa hästarna och lunchlåda innan jag börjar jobba klockan 15.00. :D 

"Break my fall"

Kategori: Jozelle's Dairies

Wierd things just keep happening to me! 

Igår kväll, precis efter jag skrev här sist, hände något konstigt. Var som sagt i min pappas lägenhet, men var ensam hemma då pappa var med några kompisar. Var inne på toa och borstade ur håret och tog ur linserna, innan jag gick och la mig. Lämnade dörren öppen som alltid när jag är själv. Tittade upp snabbt, blev yr och satte mig ner på toastolen. Yrseln släppte, trodde jag, så jag reste mig igen. Yrseln slår till igen, ännu kraftigare, och jag tar tag i dörrkarmen för att hålla balansen. Jag vinglar till och nästa sak jag kommer ihåg är att jag ligger med fötterna ungefär där jag stod och överkroppen ute i hallen. Reser mig försiktigt och känner mig helt okej, förutom att jag fått en rejäl smäll på svanskotan och en liten törn i axeln. Känner för att gå och lägga mig, och det är precis det jag gör. 

Vaknar på morgonen och mår fortfarande bra, men efter flera uppmananden så ringer jag Sjukvårdsupplysningen. De hänvisar mig till akuten, på en gång så dit åker jag. Där går det fort, ingen kö, woho. Känns lite löjligt att vara där när man mår fint, men lika bra att göra som Sjukvårdsupplysningen rekomenderade. Får träffa sjuksköterska som sätter EKG och tar blodprov. Väntar lite över en timme, sedan kommer läkaren. Hon berättar att blodproven och EKG ser riktigt bra ut, det är inget fel på mig. Det som hände var ett lite allvarligare blodtrycksfall, och det är inte allt för ovanligt. Inget man behöver ta medevin för ellre vara rädd för, man lär sig att leva med det bara så man vet hur man ska hantera när det händer. 

Allt är bra med mig alltså! Förutom svanskotan, it freaking hurts! ;) 

"Sleepless nights"

Kategori: Jozelle's Dairies

Jobbade natt inatt, gick bra tycker jag även om jag inte sov så mycket. Efter jobbet var det att åka hemma var det att fixa stallet innan jag stack in till Borås för en myskväll. Nu ska jag sova för imorgon ska jag och pappa gå på bio, Asterix & Obelix och britterna. Jag och pappa har läst och kollat på Asterix sedan jag var liten, så kul att fortsätta traditionen! :D 


Sov gott alla, det kommer jag göra! :D 

"True blood"

Kategori: Horseomaniac

Så himla kul! Har fått kontakt med ägaren till en helsyster till hästen jag ska åka och kolla på, och jag är välkommen att komma och kolla på henne om jag vill och kan! Bor inte ens långt ifrån mig! :D Lycka!

"Lazy bones"

Kategori: Horseomaniac

Då var denna dagen över.. Kul att träffa Hanna igen, vi ses inte så ofta. Dessutom är hon en hejare på att baka äppelpaj, nomnom! ;) Men innan fikan fick jag rida lite på hennes fina Caramell, ett jättegulligt nordsvenskt sto. Spännande faktiskt, lite stel men kan absolut prestera lite på dressyrbanorna. Har en trevlig galopp, vilket annars kan brista hos nordsvenskarna! :D Sedan strejkade mina ben, då jag har lite träningsvärk, så Hanna tog över och red en stund. De blir nog ett fint ekipage! :D 

Sedan åkte jag till stallet i Länghem, där jag träffade Alice och hennes mamma Elisabeth! Vi pratade lite om deras fina spanjor Carlos, när vi upptäckte att Zalza låg ner. Varningsklockor direkt... Vi fick upp henne, men efter en stund la hon sig ner igen. En promenad på 15 minuter, lite hö och en halv hink vatten så verkade hon kry igen. Skönt att man kan upptäcka det så tidigt, så man förhoppningsvis slipper veterinärbesök. 

Nu är iallafall Zakis gamla box helt utmockad och hennes saker hemma. :) Skönt att ha det avklarat! 

"Lazy Days!"

Kategori: Jozelle's Dairies

Idag är jag ledig, första gången jag är ledig en hel dag sedan förra måndagen. Ska bli så grymt skönt! :D

Tog mig en sovmorgon för det första, vaknade alldeles nyss! :D Har iofs varit uppe en gång vid 5, då jag gick ut och gav hästarna frukost men ändå!

Nu ska jag äta frukost, mocka hos Zaki här hemma, åka till barndomsvännen Hanna för att fika och kanske rida på hennes "nya" häst! :)

Sedan blir det att städa ur det sista där Zaki stod innan. Lite mockning och lite grejer kvar att ta hem.

Givetvis kommer jag även gosa med Zaki så mycket jag kan! <3

Ha en bra dag, alla!

"Pretty woman!"

Kategori: Horseomaniac

Oh, glömde berätta! Har bokat tid att åka och kolla på ny häst den 26 december! :D Mer säger jag inte... ;)

"Days passing by.."

Kategori: Jozelle's Dairies

Tappade orken med allt när jag fick beskedet om Zaki, och därför har jag inte bloggat.

Mitt nya jobb känns riktigt bra, jag trivs med allt faktiskt. :) Blivit att jobba en hel del det sista, många sjuka såhär på vintern. Inga problem för mig! :)

Zaki flyttade hem i söndags med. Känns skönt att ha henne hemma, i lugnet och med en hagkompis där det inte blir något spring. De är så goda vänner, Zaki och syrrans gamla ponny Sessan. De äter ihop, promenerar ihop, vilar ihop. Känns skönt! :)

"Roses"

Kategori: Horseomaniac

Som ni förstått är denna perioden väldigt svår för mig, så jag vill tacka ALLA som hört av sig och stöttat mig på ett eller annat sätt. Det är guld värt, jag tror inte att ni förstår hur mycket det betyder!

Några har dock en extra plats i mitt hjärta och har gjort lite extra, och därför vill jag ge er ett extra tack! 

Familjen såklart, men framförallt mamma som ställer upp i vått och torrt. Kör närhelst jag behöver, eller bara vill ha henne med mig. 

Vicky, som stöttat mig sedan jag fick beskedet. Som alltid hjälpt till med Zaki på ett oklanderligt vis och hjälper mig att ta hand om min prinsessa ännu mer nu. 

Lina, som alltid finns så nära, så lätt att prata med, även om hon bor så långt bort. 

Hanna, min barndomsvän som blev av med sin häst i somras, och som skickade världens finaste sms häromdagen... Förlåt Hanna för att jag inte svarat, men varje gång jag öppnar smset kan jag inte låta bli att läsa, och jag börjar gråta varje gång. 
 
 
TACK! <3

"Hearts a mess"

Kategori: Horseomaniac

Är helt ur balans. Har fyllt i pappren om att dömma ut Zaki, och skickat till veterinären som gjorde hältutredningen. Hoppas det går fort, för min skull och Zakis. Hon är go och glad annars, men ibland märker man att knäet påverkar henne litegrann. Verkar som att snön gör det lite jobbigt med, pulsandet eller kylan. 

Idag har hon fått massor med mjukt strö i boxen iallafall, och både äpplen och morötter inhandlades igår. Min prinsessa ska, om möjligt, bli än mer bortskämd fram tills det är dags. Det förtjänar hon! På lördag blir det mysdag med rykt och annat pyssel, Zaki älskar sånt. <3

Har kollat lite på nya häst. Låter tidigt kanske ni tycker, men jag vill verkligen ha en häst och om jag får förmänskliga Zaki lite, så tror jag inte att hon skulle vilja att jag skulle vara ensam heller. Funderat på att köpa en fölunge att ha paralellt med Zaki länge, men ifrågasatt om jag har tiden för två hästar. Nu kommer jag ju inte ha två hästar, så har mailat på ett PRE-föl, sto. Vi får se hur det känns om jag åker och kollar... 

"Heartbroken..."

Kategori: Horseomaniac

Måndag morgon. Snöstorm. Då lastar vi in Zaki i transporten för att åka till Hästkliniken i Skara för att göra en hältutredning då jag upplevt henne som stel ett tag, och lite halt det senaste. Hon visade ju även ganska kraftig hälta vid fysioterapeut-besöket förra onsdagen. 

Väl där lastar vi ur henne och möter Johannes, fysioterapeuten, som ska vara med för hjälpa till att svara på frågor om muskulatur och sådär, samt att lära sig en del själv. Vi går in, möter veterinären Kalle och börjar med hältutredningen. Longering visar en liten hälta på höger bak, som blir lite värre vid böjprov. Svårt att säga vilken led det sitter i bara, så vi börjar bedöva lederna, knäet först vilket inte gav så mycket resultat, sedan kotan och hovleden där vi ser mer resultat. Efter lunchen fortsätter vi med röntgen. Jag vill, utöver det veterinären vill röntga (kotor och knän), även röntga andra benet och haserna. 
 
Sedan får vi svar på vad det är. Fraktur i höger bakknä, benbiten ligger i leden och ledbandet är av. Prognosen är väldigt oviss, men troligtvis dåligt. Talade idag, tisdag, med en kirurg från Skara Hästklinik och han var än mer negativ. Han var säker på att hon inte kommer bli bättre, inte ens efter operationen. Leden är så skadad och ledbandet kan man inte göra något åt, så även om de får ut benbiten så kommer leden vara såpass ostabil att hon inom kort kommer att få artros i leden ändå. Hon skulle alltså alltid ha mer eller mindre ont, och det kommer bli värre allt eftersom tiden går. 
 

Jag tog då beslutet att hon kommer dömmas ut och avlivas. Jag vill inte vara ego och hålla henne vid liv, utsätta henne för operation och konvalesens och dessutom all smärta bara för att jag inte vill förlora henne. Hon förtjänar bättre. Hon kommer aldrig bli bra, det är bara att acceptera och ta tag i det. 
 

Jag vet bara två saker, när dagen är inne kommer jag vara med henne till slutet, och fram tills dess kommer hon vara min prinsessa, precis som innan, bara lite mer bortskämd. Det förtjänar hon.