Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

Blogg-semester.

Kategori: Horseomaniac

Efter helgens intensiva arbete så har jag tagit semester från bloggen några dagar. Hjärnan orkade helt enkelt inte med att fokusera mer. Nu är jag dock tillbaka och det kanske kan bli ordning på torpet. 

Veckan har varit ganska fullproppad med planer, men ändå lugn och skön i jämförelse med helgen. Det har varit massa stalltjänst, shopping med mamma, utbildning och möte med jobbet, ridlektion, bland annat. :) 

Idag inhandlade jag ett par vinter-ridhandskar till stallet och ridningen. Jag har haft ett par torgvantar innan, och jag älskar dem! De har dock några nackdelar som gör dem lite jobbiga; går inte att rida med, inte vattentäta, klumpiga, osv. De nya jag köpte var ett par vattentäta, fodrade handskar från Mountain Horse. Har en del grejer från MH, och har aldrig varit annat än jättenöjd så det känns tryggt! :) 

Spanade också in ett par ridstövlar, nom nom! Fodrade vinterridstövlar, även dem från MH. Mina nuvarande och mycket älskade (av nästan hela familjen) vinterridstövlar, MH Rimfrost, har börjat läcka och har spruckit lite i materialet på foten. De är inte så snygga heller... När ekonomin infinner sig blir det två par varma ridstövlar, ett par fina för ridlektioner, träning, kanske tävling, osv och ett par mer basic för uteritter och allmänt stallarbete. Till sommaren blir det nog nya ofodrade ridstövlar med... Gillar stilrena, enkla dressyrstövlar. Har tittat lite på MH Victoria, men är inte helt hundra. Finns ju väldigt mycket dyrare stövlar men det känns inte motiverat att lägga några hutlösa summor när man har en unghäst som inte ska ridas in på flera år och än mindre tävlas. ;) 

Aja, nu ska jag ta mitt pick och pack och förflytta mig till gymmet! :) Ha det fint! 

13 timmar.

Kategori: Jozelle's Dairies

Så lång tid är det totalt från att jag slutade idag till att jag börjar imorgon. För att slippa spendera över en timme i bil så stannar jag hos mormor och morfar inatt! 

Behöver jag ens nämna att jag längtar till imorgon kväll? 

Sov gott, alla! 
... I know I will! :) 

Hard work work.

Kategori: Jozelle's Dairies

Arbetstiderna kan minst sagt vara flytande när man är arbetsledare... Fick börja lite senare idag men jag vet inte när jag slutar istället. Imorgon kväll? Söndag morgon? Söndag eftermiddag?!? Senare än så ska det nog inte bli iallafall... 

Timmarna jag fick ledigt idag gick snabbt åt till att förbereda morgondagen i stallet så att familjen behöver fixa så lite som möjligt åt min prinsessa. :) 

Nu är det snart sovdags iallafall, och jag avslutar dagen med min lite udda favoritkvällsmat: Mosad banan med jordnötssmör, kardemumma och kanel. Allt ekologiskt såklart! Nomnom! :D Godnatt allihopa! :) 

Lastträning.

Kategori: Horseomaniac

Som ni kanske vet så har jag lasttränat Yolista lite grann, då jag avskyr svårlastade hästar. Har även tränat Felicity litegrann, men inte lika mycket. 

Igår morse lastade vi på Y och F för att åka till ridhuset. Y trampade på som hon aldrig gjort annat och F gick på efter mindre än 1 minuts tvekan. Duktiga hästar, stolt Johanna! :D 

På vägen skulle vi släppa av syster och för att hon skulle slippa att stå och vänta i kylan så stannade vi där tills bussen kom. Det blev ca 7 minuters träning på att stå och vänta i transporten. Inte länge, men en början. De är ju bara barn. :) Inte ett ljud sa de iallafall, finingarna! 

Väl nere mötte vi Vicky, lastade av och släppte lös tjejerna i ridhuset. Efter en mjuk uppvärmning blev det lite fart på dem! :) Blev inga bilder dock, allt blir så suddigt i ridhus... :( Får övertala någon med systemkamera nästa gång! Fick låna Vickys mätpinne med, och mätte dem i sanden så räknar lite högre då hästarna sjunker lite i underlaget. Då var F 143cm och Y 153cm. Inga exakta mått med underlaget, och lite mindre än förra gången vi mätte men på ett ungefär. :) 

Lastar på lika smidigt hem och släpper ut två nöjda tjejer med mycket mindre överskottsenergi i hagen. Då är det dags att släppa ut valackerna och vi passar på att träna dem med lastning när transporten ändå står framme. Dessa två är tvångslastade en gång, och lasttränade utan att gå in en gång. Idag gick båda in med lite lite tvekan. Snart är de smidiga att lasta med! :D 

Min lastningsmetod är ganska enkel, och är i väldigt klickerinspirerad. Nästan alla mina hästar är "inklickade", fast med ord istället för klicker. Ett "Braaa!" får agera klickerord, och direkt efter lite godis. När jag sedan lasttränar belönas de när de går närmare transporten och inte tänker bakåt. De behöver alltså inte gå in, bara "vara påväg". Går man in i en spärr och hästen inte tänker framåt längre så backar vi ut, beröm och börjar om. Utfodrar gärna i transporten, och belönar lite överdrivet. Lastning är en sak som måste fungera och jag vill gärna att hästarna kopplar transporten till något bra :) 

Jag tror att många gör mycket mer komplicerat än det behöver vara. Med min metod behöver man bara grimma, grimskaft och fickan full med godis. Hästen med såklart, men ingen lasthjälp. Det tycker jag är viktigt, behöver man alltid hjälp blir det ofta inte gjort, enligt min erfarenhet. :) 

Ny Hööks-katalog...

Kategori: Horseomaniac

... och önskelistan blev direkt lite längre. Insektstäcken, ett ofodrat regntäcke med hals och ett fleecetäcke med hals. :) 

Hittade även lite kläder till önskelistan - ridbyxor, handskar, tröja och väst. :D 

Morgonstund har guld i mun...

Kategori: Jozelle's Dairies

... men idag är jag trött... Ska fixa stallet så att det är klart, sedan blir det soffläge och lite schemafix innan jobbet. Får se om jag går till gymmet med. Kroppen känns rätt off idag och jag har en jobbhelg framför mig. 

Börjar idag 14.30 och slutar vid 13.00 imorgon. Sedan jobbar jag 8.00-18.00 på söndag. Intensivt, men samtidigt skönt för sen  är det gjort så att säga. Då har jag måndag ledig så jag kan ta det lugnt, fixa med hästarna och så i lugn och ro. :) 

Men det betyder också att bloggningen blir begränsad under helgen. Ska se om det hinns med något inlägg... Annars får ni klara er utan mig tills söndag kväll.. ;)

Klockan.

Kategori: Horseomaniac

Jag berättade ju för ett tag sedan att Carlos skulle få ta det lite "lugnt" ett tag, och att vi då ersatt en del ridning med övningen "klockan" i longeringen. "Klockan" innebär att man lagt fyra bommar på voltspåret - klockan 3, 6, 9 och 12. Jag tror det gått ungefär 3 veckor med denna träning och vi har lagt upp bommarna lite. 

Igår red jag Carlos-bus i manegen och woah! Vilket resultat denna träning har gett! Han kändes fin i traven med det brukar han göra det det var ingen överraskning. Jag fattar galopp och C fattar en jättetrevlig, samlad galopp! Jo, visst var inte fattningen helt korrekt och ja, galoppen gick fortfarande snabbt - men för att vara C var det riktigt, riktigt bra! :D 

Jättenöjd, och kul att det har funkat så himla bra! :D 

Trötter.

Kategori: Horseomaniac

Är alldeles för trött för att skriva något längre inlägg, men kan sammanfatta dagen med fullt upp. Fixat stallet, promenerat med Mistral, ätit, hämtat spån, bokat klipptid, fixat hos och longerat Carlos, gymmat, kvällat hästarna. Morgondagen verkar bli väldigt aktiv med, men vad gör det. :) 

Sist men inte minst vill jag avsluta med; overallen jag köpte på Hööks är GULD! Det är såååååååå skönt att slippa frysa! Den är dessutom inte så tjock att man blir jättevarm, samtidigt som det finns gott om plats med kläder under. Jag har hittills bara haft underställ under! Såååå nöjd! 

... och snart kommer Yolistas PS of Sweden-träns! :D *förväntansfull* 

Inställt och inhopp.

Kategori: Horseomaniac

Det blev inte att åka ner till ridhuset ändå. Enda lediga dagen för flera i familjen så efter lite sovmorgon blev det för sent. Istället blir det kanske någon morgon under veckan. Har ju ingen brodd så vet inte om jag orkar gå ut med Yolista heller.... Får gå ut på promenad själv först, se hur underlaget är i skogen. :) 

Fick hoppa in extra på jobbet igår, efter en hel dag igång, lagat bilen, 75 minuter box och 60 min dans på gymmet, och ingen mat. ;) Vaknade upp oförskämt fräsch imorse, åkte och köpte en banan och mår faktiskt över förväntan! Åkte till Hööks för att köpa en ny gängtapp och såg att de hade extrapris på sina ridoveraller så en sådan fick följa med mig hem. Snart ska den invigas, för jag ska ut och mocka hos min prinsessa! :) 

Raw taco.

Kategori: Jozelle's Dairies

Igår kväll skulle familjen äta tacos och då fick jag improvisera och göra en egen raw taco. Gillar att inte sitta fast vid ett recept utan testa lite själv. :) Tyvärr har min matberedare gått sönder så jag fick hacka nötterna själv, tidskrävande med det går. Följande ingick iallafall i min råa tacotallrik, men måtten höftar jag bara - prova er fram! Hade inte heller någon spiskummin, men kryddningen kan ni ju fila på själva! :) 
 
"Taco-nötfärs": 
1 näve valnötter
1 näve cashewnötter
1 näve mandlar

2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 klyfta vitlök
1/4 gul/röd lök 
1-1,5 tsk oregano

Sedan valfria tilbehör såklart! Avocado/guacamole är ett underbart substitut till creme fraiche, ger samma släta känsla. 



Nom nom! :D 

Mycket.

Kategori: Jozelle's Dairies

Det händer så himla mycket just nu, det mesta helt okej men vissa saker är svåra att förbereda sig för. 

Idag är det full rulle. Stallet är nästan klart och jag dricker en smootie till frukost. En riktig antioxidantbomb med hallon, blåbär, jordgubb, nypon, tränbär, aroniabär och banan. Nom nom! 



Efter frukost blir det att fixa lösdriften så är stalltjänsten klar sedan. Därefter ut och rida i kylan på DeeDee med syster på Mistral. Blir inte mycket rörelse i hagarna nu när de är så ojämna... :/ Därefter blir det att äta lunch för att sedan hjälpa till att flytta lite möbler, gymma och sedan städa manegen vid kl 8 ikväll.. 

Imorgon var det tänkt att löshoppa småflickorna, men jag vet inte hur det blir med det. Blir det inget så åker vi ner tidigt så de får lite stimulans och miljöträning iallafall. Kan ju ställa ett litet hinder och typ longera över. Agility, typ! :) Skönt om de får motionera av sig lite, och dessutom ska vi passa på att fota dem. Yolista för att jag vill ha nya bilder på henne, Felicity för att hon ska ut på annons snart och aktuella bilder är ju A och O. :) 

Fina tjejerna för ganska exakt ett år sedan! 

Carlos-träning.

Kategori: Horseomaniac

Förutom longeringen med bommar så ska Carlos även tränas i skogen. Klättra är ju en helt fantastisk träningsform, men när jag var ute och red med Vicky i onsdags så tror jag att hittat något som passade Carlos perfekt! 

Slalom mellan träden! 

Svårt sa han, men ack så nyttigt! Han kan vara lite trögstyrd och stel i sidorna, främst bogarna. Dessutom är som bekant hans kroppskoordination inte något att hänga i julgranen. Började med lite större volter på relativt plant underlag, men forsatte sedan till sämre underlag och snävare volter. Han blev så himla fin! :D Får fortsätta med detta! 



Svår avvägning i övrigt. Iom att han var lite ovillig ville vi att han skulle få lite lugnare träning ett tag, men nu är han odräglig efter en dags vila. Kom på varför vi tog bort hans vila... ;) 

Filosoferar..

Kategori: Fitspoholic

Är på jobbet. Ligger här och funderar på en massa. Förväntningar, mål, drömmar.. 

Yolista såklart, mitt allt. Löshoppning, inkörning, inridning. Tandläkare. Utrustning. Så himla mycket, och så himla roligt! 

Flytta hemifrån. Bo på landet, utsikt, eget gym. Nära till allt det jag älskar mest - hästarna, träning, framtiden. 

Skaffa egen hund. Belgisk vallhund, groenendael. Gå på valp-, unghunds-, klicker-, spår-, sök-, lydnads- och skyddsträningar. Ställa ut, tävla. 2015. 

Kropp. Styrketräning, löpträning, ridning. Börja med något nytt? Kampsport, dans, poledancing? 

Så mycket tankar, så skönt att veta var man tänkt styra, var man är påväg. :) 

Godnatt alla fina! :) 

Kyla och blåst.

Kategori: Jozelle's Dairies

Igår var det inget vidare väder, -10 grader och blåst så man blev nerkyld ända in i ryggmärgen! Dessutom torrfruset så våra tidigare leriga hagar är ojämna och svåra att gå i för hästarna. Kul kul, men kan ju hoppas på att mer snö är på väg. Det hade gjort susen! 

Schemat var fullspäckat igår, hann inte med något som inte stod med därpå, fick tillochmed avboka gymmet... Jobb, fodra, mocka, äta, gymma, åka till Borås för att tala med ortopeden och köpa nya skor, hem, byta om, rida lektion och vara hemma strax efter 9 på kvällen. Med fruset vatten och dåligt underlag tar allt längre tid så när stallet var klart hade jag en kvart att spendera i gymmet, inkl ombyte. Då hinner man ju inte ens värma upp?! :( Därför bestämde jag mig för att skippa gymmet och faktiskt tillåta mig sitta i soffan en kvart innan jag åkte till Borås. Skönt! 

Väl på Fotriktigt i Borås fick jag hjälp av en jätteduktig och trevlig ortoped. Han bedömde att mina gamla sulor var så bra att jag inte behövde göra nya. Spara 2000kr är ju aldrig fel, även om jag kommer behöva ytterligare sulor framöver i vår så var det skönt då det har varit en del oförutsedda utgifter denna månaden. 

Nya skor blev det iallafall, ett par Asics Gel-Kayano 20 i underbart frän färg! :) 


Ridlektionen gick bra med! Fick rida fjordingen Thule som är himla snäll och go, men inte riktigt min typ av häst. Vi kom ihop oss efter ett tag dock, och då fick jag en fin känsla och han blev avspänd, följsam och alert. :) 

När jag äntligen var färdig för kvällen blev det en kort visit vid datorn innan sovdags! :) 

Spanjoren.

Kategori: Horseomaniac

Hjälpte Alice med Carlos igår eftermiddag också! Han har känts lite avig några dagar, upplever både jag och Alice, så nu blir det ändring i träningen och se om han blir go och glad igen. Sen ska han till tandläkaren med, det är det enda som inte är kontrollerat på honom. :) 

Träningen igår var enkel och fokus låg på en rund galopp och kroppskontroll. Övningen kallar jag för klockan, en 20metersvolt med fyra bommar, jämnt fördelat på volten - en åt varje sida. Jag hoppas att ni förstår, annars får ni fråga! Svårt att förklara. :) Den kan man både rida och longera över. Vi valde att longera i bara grimma. Skritt, trav och galopp. Första varven i galopp var svårt, sen kom Carlos in i en jättetrevlig rund galopp i kanske två varv innan han blev för trött. Samma sak i andra varvet. Jättenöjd var han med sig själv, frustade och slickade sig om munnen. Vi var också nöjda med duktiga C, som belönades med stretch och lite godis när han kom tillbaka till stallet. :) 

Tror att vi ska fortsätta med sådan träning, för han verkade positiv och tycka det var kul, samtidigt som vi låter rygg och mun vila. :) 

Lördagkväll.

Kategori: Jozelle's Dairies

Jag går upp för trappan och fram till dörren. Låser upp. Öppnar dörren. Det är mörkt och tyst. Lyckan sköljer över mig. Jag är ensam på gymmet! 

Så kändes det igår. Det finns nästan inget som en lördagkväll spenderad ensam på gymmet! Då finns det inga störningsmoment, inga upptagna maskiner, hantlar eller stänger och ingen dålig musik. Bara jag, vikterna och musik i öronen. Började med bänkpress till Timber - Pitbull ft. Ke$ha. Fokuserar mycket på teknik, och pga mitt uppehåll är jag otäckt svag. Fortsätter med bröstträningen och går sedan över till ben. Är pinsamt svag även i knäböjen, men kör även här fokus på teknik. Benspark, bencurl. Passet var slut. 

Idag har jag redan ruskig träningsvärk i ben och bröstmuskulatur. Hur ska detta sluta?!

Full rulle, kanelbulle...

Kategori: Jozelle's Dairies

Fast några kanelbullar äter jag inte förstås... Men mycket har det varit med inventering, jobb, gym, hästar och annat som plockar minuter - lite här och lite där. 

Nu hoppas jag på bättring, snart färdigplockat med vårens schema på jobbet och det är ordning och reda här hemma. 

Framöver så händer det Dick en del med. På måndag ska jag till Fotriktigt för att prova nya löparskor och inlägg, och sedan är det terminsstart på ridskolan! Sedan lite jobb och på söndag är det löshoppning med Yolista och Felicity om väglaget är bra! :) 

Ha det fint! 

Tiden går så fort.

Kategori: Jozelle's Dairies

Idag är det ett år sedan Zaki och Sessan lämnade denna värld. Saknaden finns kvar men den är lättare nu. Har ju min fina Yolista! <3 

Jobbar nu, dags att sova! :) 

"Lediga" dagar.

Kategori: Jozelle's Dairies

Så känns det. Vadå lediga dagar? Jag har varit ledig från mitt huvudsakliga jobb i fem dagar, men av dessa dagar har jag haft ett möte genom det jobbet och inventerat två dagar på andra jobbet. Men men, inte illa pinkat ändå antar jag ^^ 

Idag var det inventering som sagt, och sedan åkte jag till gymmet. Gick fint faktiskt, även om jag tappat mycket. Jag vill inte stressa och riskera skador så bygger upp igen sakta men säkert. Blir mycket fokus på överkropp med. Bygger lätt styrka och muskelvolym i benen men överkroppen ligger efter, svårare där. Kämpa kämpa så ska det nog bli fint! :) 

Imorgon jobbar jag hela dagen, fr.o.m. 9.00. Hoppas på att hinna träna innan, men stallet måste såklart göras klart först. :) vi får se, vi får se. Hinner jag inte dit bör jag kunna träna lite mage på kvällen iallafall. :) 

Ha det fint, alla! 

Ibland är det tungt.

Kategori: Jozelle's Dairies

Dagen har pendlat mycket, men det gäller att hålla sig sysselsatt. Stall, inventering, ridning, besöka mormor och morfar, rawfood-tacos och avslutningsvis spel + Skype med Josefine! Så har min dag sett ut.

Imorgon är det heldagsinventering, men jag SKA hinna gymma efteråt! :) 

Sovdags nu, men återkommer till rawfoodtacos en annan dag! :) 

Ha det fint, alla! 

Raketstart!

Kategori: Fitspoholic

Woho, va det går! Strikt diet och ett träningspass har gjort nytta! Från 79,8kg på morgonen 31/12 till 77,5kg i morse! Medveten om att mycket säkert är onödigt vatten och liknande, men det är ruskigt kul att ha kommit igång och redan se resultat! 

Idag blir det gym, ben och bröst, samt en promenad med hästen på 4,2km om vädret tillåter! :) 

Till er som ska komma igång med promenader/löpning och träning vill jag rekomendera mina favoritappar för tillfället! Först behöver ni en app som RunKeeper eller Endomondo, jättebra verktyg för att se hur långt, länge och fort man gått/sprungit/cyklat.



För att komma ut på nya rundor och inte bara harva på samma gamla runda hela tiden är Geocaching väldigt roligt. Det är gömmor som folk har gömt världen över, med GPS-koordinater och som du nu ska hitta. Inga skatter dock, men kul likväl! :) 

För dem som vill träna på gym och har lite koll på hur man gör övningarna men inte har något upplägg, eller som har ett upplägg men vill smidigt kunna logga vad ni gör, finns appen Jefit. Där kan du spara ditt upplägg med övningar och allt, ange vikt, repetitioner och sets. Superbra verkligen! 

En annan favoritapp som är mer för skojs skull, men samtidigt ger en lite extra eld i röven är Zombies, run! Jätteroligt äventyr i zombieapokalypsen! Förbered dig på att höra zombies precis bakom dig och var redo på att behöva öka farten! ;) 



Hoppas ni har något nytta av apparna jag tipsat om här, det är mina solklara favoriter iallafall! :) 

Bergochdalbana.

Kategori: Jozelle's Dairies

Så har min dag varit! Upp och ner och upp... Började bra, personalmöte följt av lite "shopping" på Lidl och Verktygsboden, och sist men inte minst gick min pärla igenom besiktningen! :D sen hem, ta in hästarna och rulla in två fyrkantsbalar hösilage á 250kg med moster. Girlpower säger jag bara! 

Sen åkte jag till Carlos som inte var på sitt bästa humör... Varken enkelt eller svårt ville fungera, speciellt inte sålänge det fanns hästar i manegen. Lite bättre sen, och då hoppade jag av. 

Sen gymdags! Gymmet på en fredagskväll är underbart tomt, och imorgon åker jag dit igen :D 

Längre tid än man tror...

Kategori: Jozelle's Dairies

Ja, idag har varit en såndär dag då allt dragit ut på tiden. 

Efter jobbet skulle jag snabbt till Fristad för att byta bil med pappa, men istället tog det över 3h innan vi var klara och jag kunde åka. Resultatet blev bra iallafall! 


Mötte Sofia, bytte om, åkte ner till stan för att luncha och handla. Tog några timmar med... Var tog tiden vägen?! Maten var riktigt god dock, och helt i linje med vår detox! 


Sen till stallet för att fixa Carlos, vilket tog över en timme trots att han idag skulle vilja... Helt galet! 

Nu är jag iaf hemma och avslutar dagen med raw frozen smoothie/sorbet av blåbär, hallon, tranbär banan och lite agavenektar, nomnom! Sen blir det sängen så godnatt alla! :) 

Gott nytt år!

Kategori: Jozelle's Dairies

Då var det 2014 och första dagen av mitt nya liv! Inga enorma förändringar just idag dock, mer än att det är första detoxdagen och därmed är det bara otillagade, råa smoothies, juicer och citronvatten idag. :) 

Annars står jobb på schemat, 24h-pass, och pappa har min bil för att fixa och laga lite! :) 

Ha det fint! 

Nyårsfirandet..

Kategori: Jozelle's Dairies

.. spenderades med härliga Sofia! Många planer surrades det om under kvällen, till lite mat, snacks och alkoholfria cider och drinkar! 


Vid tolvslaget intog vi pappas balkong med utsikt över nästan hela Borås. Väldigt vackert! :) 

Fin avslutning på 2013! :)