Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Idiots"

Kategori: Jozelle's Dairies

Hej kära vänner, och tillika IQ-befriade stadsbor som inte kan köra bil på grusväg, men som ändock envisas med att ockupera dessa i er jakt på julgran.
 
I och med att ni inte förstår hur man färdas på grusväg med respekt och en gnutta sunt förnuft tänkte jag här ge er en snabb "how to" när det gäller just detta. Först kanske vi ska klargöra hur en typisk grusväg ser ut?
 
Jo, en grusväg har flera typiska karaktärsdrag, bland annat det som hörs på namnet; vägen är av packat grus, eventuellt med lite löst s.k. rullgrus ovanpå. Vägen är alltså inte asfalterad. Det är svårt att ploga en sådan väg så den blir helt fri från snö, och då det inte är lika mycket trafik på dessa vägar som på de större vägarna blir dessa gärna isiga och hala.
 
Grusvägar är ofta inte bredare än att en bil får plats i bredd, inte två. Dessutom är vägarna ofta kantade av branta och relativt djupa diken. Detta innebär att mötas med två bilar är en omöjlighet på större delen av grusvägen. Detta har vi dock löst med platser längst med vägen där vägen under en kort sträcka blir bredare. Dessa kallas mötesplatser, och är alltså till för att man ska kunna mötas där.
 
Hur gör man då när man kör på en sådan väg? Att köra på grusväg kräver framförhållning och god uppmärksamhet. Håll blicken långt fram så du upptäcker eventuellt möte tidigt. Ser du då en bil kommer nästa uppgift vilket är att du skall stanna vid första, bästa mötesplats. Se till att du står i mitten av mötesplatsen, där det finns som mest plats! Stannar båda bilar får man försöka komma överens om att en kör och den andra stannar. På det viset kan man passera varandra utan incidenter, som att glida ner i diket när man envisas med att mötas utan mötesplats eller helt sonika backa ner i diket när man får backa tillbaka till en mötesplats.
 
Skulle man vara upptagen med något så viktigt som till exempel Facebook i telefonen och ändå missa mötesplatsen och då möts där vägen är smal gäller åter igen sunt förnuft. Den bil som har närmast till en mötesplats skall backa. Är det släp på något ev ekipagen är det givetvis den bil UTAN släp som skall backa.
 
Har ni några frågor om dagens lektion är ni varmt välkomna att ställa dem!
 
Med vänliga hälsningar
Johanna Gull

Kommentarer


Kommentera inlägget här: