Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Chemical kids"

Kategori: Chemophobic

Tänkte ta en lättläst introduktion till No'Poo såhär innan jag går in djupare i allt som har med detta att göra. :) 

Så ja, vad är det då? Jo, från början var No'Poo ett uttryck, en förkortning, för "no champoo". Det har sen vidareutvecklats till att också innebära att man undviker poo, alltså "skräp" vilket i våra ögon innebär vissa ämnen, ofta starka kemikalier men ävne andra potenta ämnen. Vissa håller sig till hårvård och kanske lägger till hudvård medan andra låter det influera det i allt omkring dem, som produkter för städning och rengöring av hemmet. Man kan också vara mer eller mindre hård med vilka ämnen man väljer bort. Såhär i nybörjarstadiet undviker man tre grupper av ämnen; sulfater, silikoner och mineraloljor
 
Sulfater är starkt rengörande ämnen som finns i många rengöringsprodukter för hemmet, de allra flesta schampoon och tvålar, m.m. Rengörande låter väl bra i sig, men faran med detta är att de också är kraftigt uttorkande för håret och huden, och allt annat med för den delen. Håret går lättare av och många har klåda, mjäll, tappar mycket hår eller har andra problem med håret och hårbotten. 

Torr hud vill nog ingen ha, och inte torrt och sprött hår heller. Sulfater är dock billiga rengörare så de är smidiga för företagen att använda. Ur miljösynpunkt är de inte särskilt trevliga heller då de är otroligt stabila ämnen som ligger kvar i naturen under väldigt lång tid. 

Så vad gör företagen för att sopa igen spåren, skadorna, som sulfaterna har orsakat? Jo, de tillsätter silikoner och mineraloljor i både schampoon och balsam. Dessa ämnen lägger sig som en hinna på hårstrån och hud, ger en blank och mjuk känsla utan att vara fet. Hinnan är stark, håller bort yttre påfrestningar men ser också till att hårstrån och hud inte kan "andas" och ta upp de ämnen som skulle återfukta dem, det är alltså inget som faktiskt reparerar skadan sulfaterna gjort, den bara hålls dold. Silikoner och mineraloljor har också egenskapen att dessa kräver sulfater för att lossa. 
 
Även silikoner och mineraloljor är mycket stabila och stannar i naturen mycket länge. Silikoner är ett billigt ämne, och det är även mineraloljan som är en restprodukt från bearbetning av råolja, när man tillverkar bensin, diesel, osv. 

Alltså; För att dölja skadan från sulfaterna slänger vi på silikoner och mineralolja som kräver sulfater för att gå bort som skadar mer som man döljer med silikoner och mineralolja. Runt och runt går det. Håret blir allt mer slitet, problemen i hårbotten blir aldrig bättre, huden blir torrare men vi ser det inte innan det blivit ganska "allvarligt". Men klarar man sig utan dessa ämnen då? 

Blir håret verkligen rent utan schampoo!? 
 
Tänke svara på det i nästa inlägg, så inläggen inte blir alldeles för långa. ;) 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: