Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Chemical structures"

Kategori: Chemophobic

Nu ska jag försöka svara på frågan "blir håret verkligen rent utan shampoo?" och svaret är egentligen inte så svårt. Ja, håret blir absolut rent utan shampoo! Detta är inte så konstigt egentligen. Vi behöver bara gå tillbaka till något vi lärde oss i skolan, något av det första som lärs ut på kemin. 

"Vatten löser vatten, fett löser fett." 

Alltså utgår vi från den vetskapen, samt att ett städtips som nästan alltid funkar, mekanisk rengöring.

Vill vi lösa upp smutsen på hårstået så är den allt som oftast vattenlöslig så en dusch med bara vatten får bort det. Fettet från hårbotten finns många metoder, men en grundmetod är "balsammetoden" (BM) där man löser upp fettet med ett godkänt balsam, vilket jag kommer berätta mer om senare. Kommer även att återkomma till andra metoder som att använda ett sulfatfritt schampoo, göra rent med bikarbonat, honungstvätt, och kanske till slut genom att bara göra rent med vatten. 

Då kommer vi ju dock till den där frågan, bara vatten? Men "fett löser fett" då? Jo, när hårbotten stabiliserat sig producerar den inte så mycket sebum längre, så håret blir ytterst sällen fett. Det lilla som finns masserar man ur när man duschar, så gott det går. Därefter borstar många genom håret ordentligt med en svinhårsborste, vilken fördelar det rena, doftfria sebumet i längderna så att håret blir naturligt återfuktat med det fett håret faktiskt behöver. 

Ställ gärna frågor om ni undrar något, så jobbar jag på bildbevis! ;) 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: