Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"So fresh, so clean"

Kategori: Chemophobic

Balsammetoden, BM. 

En enkelt grundmetod inom No´Poo som liknar det sätt man rengjort håret genom tidigare, enkla produkter man köper i affären, inga direkta konstigheter. 

Steg ett är att se till att håret är rent från gammalt poo, som silikoner och mineraloljor. Detta görs med något som vi kallar för ett "sista-schampoo", vilket egentligen bara är ett schampoo som innehåller sulfater men inga silikoner eller mineraloljor. Efter det stadiet kan håret kännas torrt och strävt, det är alltså så dit hår faktiskt känns när företagen inte kunnat smyga med skadorna de orsakat. 

När man gjort detta en eller kanske två gånger för att vara säker på att allt gammalt är borta, så börjar själva metoden. Balsammetoden som den så fint heter förklarar ganska väl vad metoden går ut på, vi rengör med balsam. Här behöver de flesta två olika balsam; ett lättare "tvättbalsam" som används i hårbotten för att göra håret riktigt rent, och ett tyngre balsam som "vårdande balsam" för att återfukta och vårda ditt hår. 

Blöt ner håret och massera sedan in ditt tvättbalsam i hela hårbotten. Viktigt är just att massera, inte gnugga. Masserandet gör att vi rengör mekaniskt, samtidigt som vi låter fettet i balsamet lösa fett. Gnuggar man sliter man på hår och hårbotten, och det vill vi undvika. Man masserar några minuter, och låter sedan balsamet sitta i ytterligare några minuter. 

När du sedan ska skölja ut tvättbalsamet masserar du på samma vis som tidigare så allt balsam är ur. Applicera vårdande balsam i längderna och låt sitta så länge du känner att blir lagom. Skölj ur. 

Härefter bör det hår vara rent och härligt! :D Det kan dock ta några gånger tills man kommer på vad som passar just för en själv, och alla metoder funkar inte för alla. Jag måste t.ex. ha ett väldigt lätt balsam till tvätt och ett rejält vårdande i topparna. Applicerar jag det vårdande balsamet i håret i nacken blir det fett. Jag föredrar dessutom att blanda ut tvättbalsamet med lite vatten då jag tycker det blir lättare att massera in då, Testa dig fram! 

Det finns många balsam i mataffären som är godkända för BM, och många fördelar med att använda just BM. Tänkte återkomma med inlägg om dessa ämnen imorgon! :) 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: