Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"The guardians"

Kategori: Horseomaniac

(Långt inlägg)
 
Långa två dagar har det varit! Jag och Vicky var ute och red i måndags, helt enligt planen. Zaki och Myrra fick klättra lite och ett lätt, mysigt pass på ängen. Red på sidepull'et vilket gick bra, hon verkar förstå grejen med det nu!

Väl hemma släppte vi ut hästarna, och fixade stallet innan vi putsade våra saker. Då hörde vi att någon häst skrapade med framhovarna ute i hagen, men då det var fodring inom ~15 minuter så tänkte vi inte mer på det, hästen var väl hungrig?

Så vi tog in hästarna direkt när vi var klara och allt var som vanligt till en början, Fölis gick in först till sin box, Myrra till sin, och Cassie till sin. Sedan brukar Zaki gå in, och hon har hittills aldrig gått in i fel box, det hon gör ibland är att stanna precis innanför dörren och vänta på att någon ska leda henne till hennes box. Idag kom hon in som vanligt, men gick med tvärsäkra steg rakt in i Cassies box?! "Nu smäller det!" tänkte jag då Cassie brukar försvara sin box till 100%, men ingenting hände. När Vicky skulle ta ut Zaki därifrån var min annars lättmanovererade häst som fastmonterad i marken, jag fick dra ut henne i grimman samtidigt som Vicky fick knuffa henne i rumpan för att med henne ur boxen och in i sin egen.

In med sista hästen när vi hör Cassie lägga sig ner, vilket hon aldrig gör annars. Låg en stund och kollade på sin mage, sedan började hon rulla sig. Kolik... Vi ber henne att resa sig och började gå med henne. 20 minuter och det bara blir sämre, så ringer vi veterinären som kom ~45minuter senare.

Slangade i henne 7 liter vatten, 2 liter olja, hon fick smärtstillande och kramplösande. Promenerar med henne med jämna mellanrum så att magen kommer igång, och tarmarna kommer igång. Hon börjar pilla lite med maten, dricker inte än. Veterinären åker då det inte finns mer att göra just nu.
 

Efter några promenader lägger hon sig ner, men det verkar bara vara för att vila. VI stannar långt in på kvällen för att fortsätta gå med henne då och då. Mot tolv på natten slutar hon äta igen, så vi bestämmer oss för att stanna under natten om hon blir sämre. Hon har ännu inte druckit. Promenerar under natten då hon bara bajsar när vi går.
 

Det är kallt att sova i ett stall, på cementgolv när det är minusgradigt i mitten av november, för den som undrar!

På morgonen ringer vi veterinären igen. Cassie varken dricker eller äter, så vi får åka till kliniken. Efter 17 liter dropp med B-vitamin, mineraler, m.m. När hon verkade pigg, magen var igång och hon satte igång och äta fick vi åka hem.
 


Under eftermiddagen och kvällen igår var det att övervaka så att hon åt och drack, samt promenader som gällde. Allt verkade bra när jag stack hem vid kl. 21 igår, har inte pratat med Vicky idag men tror hon skulle höra av sig om det är något. Skönt att det är på bättringsvägen! Nu är det bara att sakta vänja in henne på normala fodergivor som gäller. :)

Bästa Cassandra var en pärla under hela förloppet i alla fall, snällare häst får man leta efter! Tjock slang genom näsan ner till magsäcken, sätta i permanentkanyl, kolla tänder, allt utan lugnande medel. <3

Kommentarer

  • Viktoria säger:

    Världens snällaste häst!
    Tack för allt älskling!! <3

    Svar: Så lite så! <3
    Johanna "Jozelle" Gull

    2012-11-14 | 13:14:01
    Bloggadress: http://dressagepassion.blogg.Se
  • Petra säger:

    Vilken tur att ni var där när de började! :)

    Svar: Ja, det var det verkligen! Vet hästar som ganska nyligen avlivats pga kolik, det går så fort innan det är för sent. :(
    Johanna "Jozelle" Gull

    2012-11-14 | 14:01:33
    Bloggadress: http://Gellisiriol.bloggplatsen.se
  • Anonym säger:

    Sv: jag har provat rakt, tvådelat med fasta ringar och nu tredelat. Med pullar, remont och vanligt Aachennosgrimma. Jag vill ha ett bett man får tävla dressyr med men waterford som hon inte kan bita sig fast i funkar bäst.. Det gjorde även Osten (min storhäst).. Dessa hästar ;)

    2012-11-14 | 21:43:41

Kommentera inlägget här: