Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Clicker training, a second introduction!"

Kategori: Clickeromania

Eftersom förra inlägget blev väldigt allmänt tänkte jag här gå igenom mer konkret HUR man faktiskt gör! :) Eftersom jag är amatör blir det väldigt basic, men är ni nybörjare också så kanske det blir en lagom nivå att lägga sig på? 

Innan det funkar riktigt såhär ska hästen "klickas in", alltså läras vad den betingade förstärkaren betyder, men tänkte beskriva tillvägagångssättet så ni kan känna efter lite mer om detta är en metod för er eller inte. :) 
 
En regel finns, och det är att varje klick MÅSTE följas av en belöning, ALLTID. Klickade du fel så får hästen godis ändå, annars spelar du inte efter reglerna, och då är du inte värd att lyssna på, typ. 

Så, vi har en inklickad häst och ska börja med ett nytt beteende! Låt oss säga något så basalt som att "backa", bra grundlydnad och sedan går det att använda till massvis med annat! Man kan ge hästarna lite ledtrådar, som ett lätt tryck på bogen, men klickerträning i dess renaste form med "free shaping" låter man hästen hitta rätt själv. Därför beskriver jag så, och om ni har en trög häst så kan ni testa att lägga till ett lätt tryck eller liknande. ^^
 
Inledningsvis väntar man på att hästen ska göra något åt det håll man vill, i detta fall att backa. I början har man låga önskemål för att sedan höja. I praktiken blir detta i vårt exempel att klicka och belöna bara hästen lägger vikten bakåt. Följande steg kan sedan vara lägga vikten bakåt och lätta på en hov - vikten bakåt och lyfta en hov - vikten bakåt och ta ett steg med ett ben - steg bakåt med två ben - ett helt steg bakåt - två steg bakåt i följd - osv. Här någonstans hade jag börjat lägga in ett kommando, ett ord eller en rörelse. 

Börjar hästen tveka, bli osäker eller "slutar förstå" har du gått för fort fram och bör gå ett steg tillbaka. När du är helt nöjd med beteendet börjar du fasa ut klicket och belöning för att hästen sedan skall erbjuda beteendet till följd av kommandot frivilligt. :) 

För att detta inlägg inte ska bli för långt så är vi nöjda här för nu, och forsätter med hur man klickar in sin häst och förslag för första övning i nästa inlägg! ^^ 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: