Jozelle's Dairies

.. om min vardag, och alla dess små ljusglimtar!

"Clicker training, a third introduction!"

Kategori: Clickeromania

Då har vi gått igenom lite lätta grunder som man bör kunna innan man överhuvudtaget sätter igång förutom en liten grej och det ju givetvis vad man behöver för att klickerträna! 
 
Svaret på den frågan väldigt individuell, men standardsvaret är nog ändå: 
1. Klicker, finns på hundavdelningen i de flesta djuraffärer.
2. Godis! 

En del väljer ett ord istället för klicker, och om djuret tycker att lite gos eller kli är lika bra belöning som godis och då behöver man ju följdaktligen ingenting, men jag anser att listan är en god utgångspunkt iallafall! :) 

Steg 1: Inklickning

Inklickningen går ut på att få hästen (eller vilket djur man tränar) att förstå att klick = bra! Detta gör man genom att ge godis/klia och klicka när hästen tar godisen. Därefter senarelägger man godiset så att man klickar och ger godis samtidigt för att sedan klicka och kort därefter ge godiset. 

Vissa hästar (eller andra djur) reagerar till en början negativt på klicket, lite rädda eller så. Det finns olika lösningar på detta och har man en häst som blir livrädd är jag nog fel person att fråga, men en som blir lite rädd för att det är lite nytt och läskigt så har jag valt att göra det där hästen är trygg. För många hästar innebär det "när dom äter" vilket är bra, blir bara en extra början på inklickningen. Då klickar du när hästen är lugn, helt enkelt, låter hästen lugna ner sig innan du klickar igen. Belöna gärna mellan! När hästen inte längre reagerar negativt på klicket kan man gå vidare till steg 1! :) 

Steg 2: Artighetsträning! 

Detta är ett frivilligt steg, man kan hoppa över detta och börja träna vad man nu vill träna direkt, men jag tycker detta är en bra grund! Träna hästen till att vara artig alltså! Det första man lär in är oftast det hästarna sedan gör när de inte förstår vad du är ute efter och då ser jag det bra att lära in ett artigt och ofarligt beteende först! :) 

Denna träningen kan göras på flera sätt beroende på hästen man jobbar mer, har sålänge det känns ofarligt är denna metoden den jag använt. Man står i boxen om det känns säkert, annars utanför boxen med stängd dörr, beroende på hur hästen är. Låt hästen lukta på dig/härnderna/klickern/fickor och när hästen tar bort mulen från dig, klicka och belöna! Senare kommer hästen troligtvis inte ens lukta utan ta bort huvudet direkt, klicka och belöna! Målet är att hästen inte ens ska "möta" godisen utan hålla kvar huvudet "borta" och du ska ge godiset där så man får vara snabb under inlärningen! :) 

Ställ gärna frågor om ni undrar något, annars: 
LYCKA TILL! :D

Kommentarer


Kommentera inlägget här: